Добре, промених си мнението: искам цветя. Inter vepres rosae nascuntur, но не желая тръни, а истински рози. Всяка роза си има своя трън, но това е писано за нас, жените, от някой неблагодарен глупак, който не оценява, че дори когато бодем, ние учим мъжете на нещо с тази болка. Като цяло, ако отрежем някой такъв, после следващата трябва да ни е благодарна, защото се е научил на нещо. Късаш с него и го правиш по-добър, което всъщност много пасва на идеята на Ницше за страданието и доближаването по този начин до свръхчовека.

Нека е изненада. Обещавам да не се усъмня и да реша, че той е гузен за нещо. Правил го е няколко пъти и все съм проверявала случайно джобовете и чантата му после. Ние чакаме букети без повод - за едно "благодаря", че ни има и толкова се стараем да сме цветята в живота на мъжете. Е, какво тогава трябва да правят те? Да ни купуват полски поувехнали цветя от бабки или пък да ги взимат от "скъпите" места за конкретен случай? Има няколко вериги места за бързо хапване, където не иска да ме водят, т.е. в никоя от тях не искам, но се чудя как да го кажа. Знам, че и вие сте така. "Дай да си поръчаме по пица?", предлага той и нещо ми става зле, след като съм му предложила да му сготвя нещо по-завъртяно. Не харесва суши, а фюжън кухнята му е "префърцунена". Цял живот ли ще караме на пици и цветя за по 5 лв букетчето?

Кога за последен път ви подариха цветя без повод? Наистина ли беше без повод? Не се ли беше издънил той жестоко в някой от предните дни? Не се ли е чувствал очевидно гузен за нещо? Не сте ли му казали, че не ви е подарявал цветя от 8 месец и 16 дни? Тези мъже, тези мъже... Подсъзнателно те действат според метода за естетично оценяване на Салвадор Дали: "Красотата или щен се яде, или няма да я бъде". Те създадоха консуматорското общество като съвременен контрапункт на визуалните и слухови наслади от Ренесанса, когато жената е била на почит и имагинерен пиедестал. Те поискаха материални наслади, а после и целият нежен пол станахме част от това удоволствие. Така че не бива да се удивяваме, че мъжете, именно те, избират храната и алкохола пред това да ни доставят минимална наслада с един букет от любимите ни цветя. За целта се изискват само три елемента: да имат парите за огромен букет (естествено, че огромен); да решат, че трябва да ни подарят огромен букет; да са убедени, че заслужаваме огромен букет.

Какво ви препоръчвам? Да си принтирате случайно целия този текст (без настоящия абзац) и да го оставите на видимо за партньора си място. После да се надявате, че няма да дойде с три прецъфтели карамфила.

автор: Ана Островска