Бургазлийки са жените с най-малка гръдна обиколка в страната - 81,6 см. Това показва антропологическо изследване на населението в страната, разкрива ръководителят на екипа проф. Йордан Йорданов пред "168 часа".

Местните момичета обаче могат да се похвалят, че са най-фини. "В крайморската област дамите могат да се гордеят, че са най-фините у нас - хем са най-дребни, хем са и с най-тънката талия. Затова може да се каже, че в Бургаска област са най-елегантните жени в България, коментира още проф. Йорданов.

Четете още: Плодовитостта е най-красивата възраст на жената

С най-големи бюстове са българките от София и Русе, най-много блондинки и мъже с широки рамене виреят в столицата, най-дебели са в Монтана. Като цяло разликата между обиколката на женските гърди в отделните области на страната не е голяма за разлика от други телесни характеристики. Средната стойност за България е 82,3 см.

Следващите в класацията по най-малки гърди са жените от Ловеч и Варна - съответно по 81,7 и 81,7 см. Най-расови мъжете - с широки рамене и гръден кошса в София - с 97,6 см обиколка. Средната за страната пък е 95,1 см. С най-тесни перки са мъжете от Хасково - 93,4 см. Като цяло хасковци се славят като дребни.

Четете още: Липсата на секс уврежда сърцето

Интересното е, че Перник например по нито един от всичките 320 показатели не се отличава от средните за страната. От изследването излиза, че перничани попадат в златната среда - неговите жители не са нито от най-високите, нито от най-ниските, нито от най-слабите, нито от най-дебелите, нито с най-големи носове, нито с най-жълти зъби. Българинът в края на ХХ век - тъмнокестеняв, с бяла кожа и с тъмни очи.

Изследването показало обобщената картина на това как изглежда българинът в края на ХХ век. В преобладаващата си част сънародникът ни е с тъмен цвят на косата и на очите. Над 80% от хората имат тъмнокестеняви, много рядко черни коси. Чисто русите - със светли коси, очи и кожа, са само 0,6% от мъжете и 2,3% от жените.