Автор
Мария Николова

Бум на шарлатани в бизнеса с ботокс и филъри (Снимки +18)

Естетичните разкрасителни процедури са хит у нас и то от години. Интересът към тях не намалява, а напротив – лавинообразно расте с всяка изминала година. Пропорционално с него обаче се увеличава и броят на хора, които не са доктори, но се наемат без срам да извършват подобни процедури. Затова и нерегламентирани дерматологични центрове, в които работят „специалисти“ със съмнителни умения в сферата на дерматологията и изобщо в медицината, в последно време никнат като гъби.

Woman.bg се сдоби със снимки на жени, пострадали тежко от подобни шарлатани. Публикуваме само някои от тях, тъй като останалите са прекалено тежки за гледане. Д-р Снежана Атанасова, наложил се специалист в сферата, ексклузивно разказва за нашия сайт за опасностите, които крие интервенция, извършена от човек, който не е специалист, и как да разберем, че не сме попаднали на правилното място.

-Д-р Атанасова, разбрахме, че много жени са станали жертва на шарлатани в сферата на естетичните процедури. Колко дами са идвали при вас с проблеми в резултат на интервенции, които не са извършени от специалисти?

-В последно време има голямо търсене на естетични процедури, което събуди интерес (финансов) у несъвестни и некомпетентни лица. През последните 2-3 години всяка седмица в практиката си наблюдавам много видове усложнения в резултат от различни процедури - било то след поставяне на филър или на Ботокс, или след лазерни процедури. Най-голям брой усложнения съм виждала след филъри.

-Какъв е най-големият риск, който крие подобна намеса, извършена от некомпетентен специалист? Може ли да има фатални последствия?

-Най големият риск се състои в това в чии ръце е попаднал даден продукт! Най-важно е самият пациент да е сигурен, че е дошъл за процедурата при компетентен и отговорен специалист. Ако това не е така - продуктът е оръжие, което в некомпетентни ръце ще действа срещу вас. Последствията могат да бъдат опасни както за визията, така и за здравето на пациента (описани са случаи на ослепяване след поставяне на филър). Никога не бива да се подвеждаме по привлекателната цена - тя ВИНАГИ крие рискове! Това означава, че продуктът е контрабанден от съмнително качество. В България има официални дистрибутори на световно известни брандове, които гарантират качество на продуктите си.

-Имали ли сте случаи с необратим ефект? Какво съветвате дамите, които са имали лошия късмет да попаднат на шарлатани?

-Необратим случай - образуване на белези след неправилно поставен и подбран филър и вследствие на некрозата... Пациентите трябва да знаят, че при първите признаци на някакво възпаление или друга реакция незабавно трябва да потърсят лекаря, който е извършвал процедурата, защото първите часове са най-важни. Компетентен специалист знае как да се справи в такава ситуация - ние преминаваме през специални обучения как да се справим с подобни случаи. Затова процедурите трябва да се извършват само от дерматолози, лицево-челюстни и пластични хирурзи. Само тези специалисти се допускат до такива обучения и това е практика по целия свят.

-Как да разберем кой е истински специалист? Как да разпознаем ненадеждния и недобронамерен „специалист“?

-Ами много е лесно - изисквайте сертификат на специалист - дерматолог, лицево-челюстен или пластичен хирург могат да извършват тези процедури.

Желателно е специалистът, който сме избрали, да има добра практика - т.е. постоянно да практикува, а не да поставя по 1 филър или Ботокс седмично или месечно. Дамите трябва да търсят лицензирани кабинети и сертифицирани специалисти. Винаги се интересувайте какъв точно продукт ви инжектират, кой ви извършва процедурата! Подписвайте информирано съгласие и изисквайте стикери на инжектираните продукти. Това е гаранция за вас!

Тук трябва да вмъкна, че за мое голямо съжаление напоследък и лазерните технологии попадат в ръцете на доктори от други сфери, които предлагат лечение на розацеа, акне, премахване на пигментациите, което е приоритет САМО на дерматолозите! Защото понякога тези състояния крият рискове (например една на пръв поглед безобидна пигментация може да е прекарценоза, а розацеята да е свързана с автоимунно заболяване и третиране с лазер може да влоши ситуацията). Затова ако подобни процедури ви предлага например стоматолог - не рискувайте, потърсете дерматолог.

-Разбрахме, че имате инициативи, насочени срещу измамниците в сферата на естетичните процедури. Споделете повече?

-За по-добра информираност на пациентите се планира сайт, където всеки ще може да намери във всеки един град на България сигурен специалист за подобни процедури. Целта на сайта е да ограмотява и предпазва пациентите.



-В нашата редакция подкрепяме като цяло естествения вид, но какво бихте посъветвали дамите, които искат да прибегнат до такъв тип разкрасителна процедура?


-Съветвам ги да проверяват на кого доверяват здравето и визията си!