Автор
Антония Михайлова

Българи грабнаха голямата награда на фестивал за дрон филми в САЩ (Видео)

Българи спечелиха голямата награда и приза в категорията "X-Factor" на фестивал за филми, заснети с дрон, в Ню Йорк - New York City Drone Film Festival.

Кадрите на нашите участници са повече от впечатляващи, а видеото 2D Run на фрийрънъра Илко Илиев и фотографа Марин Кафеджийски към момента е събрало близо 800 хиляди гледания в YouTube.


Проектът на двамата българи е бил избран за участие във фестивала измежду над 35 други от цял свят. Идеята на форума е да открие най-добрите експериментатори и създатели, които смело се впускат в изследване на прага на възможностите на снимането с дрон.

Видеоклипът е третият от общия проект на двамата българи, озаглавен Mixed Motion. На него Илко Илиев – известна фигура от българската фрийрън сцена, прави опасни каскади, спускайки се от сгради и печели точки под формата на виртуални монети подобно на двуизмерна компютърна игра. Виновник за впечатляващите ефекти и илюзии е камерата на самия дрон на Кафеджийски, която го снима отгоре.

Фестивалът, посветен на безпилотната кинематография, се провежда за трета поредна година в Голямата ябълка и няма аналог по света. На него участват видеа със спиращи дъха уникални визуализации. За наградите в различни категории, сред които документалистика и екстремни спортове, тази година се бориха 22 филма от цял свят.

Насладете се на уникалните кадри, с които нашите участници впечатлиха журито в Ню Йорк: