Автор
Woman.bg

Българчетата избраха любимите си книги за 2014

"Приключенията на мотовете" и “Домът на Хадес” - най-любими книги на българските деца.

Българската книга "Приключенията на мотовете" на Радостина Николова и световният бестселър на Рик Риърдън "Героите на Олимп: Домът на Хадес" са най-добрите детски книги у нас за 2014 г.

Те спечелиха с малки разлики в двете категории на Националната награда “Бисерче вълшебно 2014”, която бе връчена в сряда след гласуването на 1853 деца от цялата страна.

Категория "Млади читатели" (6 – 10 г.)
1 място - "Приключенията на мотовете", Радостина Николова - 99 гласа
2 място - "Дора и нейната книжка за добри обноски" - 95 гласа
3 място - "Рамона Завинаги", Бевърли Клиъри - 80 гласа

Категория "Запалени читатели" (11 – 15 г.)
1 място - "Героите на Олимп: Домът на Хадес", Рик Риърдън - 61 гласа
2 място - "Приказка за Вълшебната флейта", Юлия Спиридонова - Юлка - 59 гласа
3 място - "Ема иска да знае", Мая фон Фогел - 43 гласа



“Тази година сме щастливи, че има по-засилено българско участие от предходната, което е знак, че читателите започват да търсят повече български детски книги, а издателите ги издават”, каза председателят на фондация "Детски книги" Валентина Стоева. Според нея малките разлики в класирането са ясен знак, че конкуренцията на пазара на детски книги у нас се засилва и това ще доведе до създаването на още по-добри и достъпни за децата издания.

Всяка от номинираните в двете категории 81 книги е получила подкрепата на поне едно дете. Най-активно са гласували децата в София, Силистра, Плевен, Варна, Ловеч и Русе. Някои от книгите бяха подкрепени и от живеещи в Полша и САЩ български деца.

Наградата “Бисерче вълшебно” се организира за втора поредна година от фондация “Детски книги”, като патрон на това издание беше Президентът на Република България Росен Плевнелиев.