Сексимволът на миналия век Бриджит Бардо в неделя ще навърши 80 години.

Иконичната кинозвезда от 50-те и 60-те на XX век от години е загърбила светлината на прожекторите и се е отдала на една достойна кауза, а именно защита на животните.

Бриджит споделя, че разделя живота си на две части. "Първият живот ми позволи да успея във втория. Ако не бях Бриджит Бардо и известна по целия свят, никога нямаше да мога да направя и една десета от това, което правя за животните", каза бившата актриса, която навремето допринесе доста за сексуалното разкрепостяване в един силно пуритански свят.

Едва 15-годишна Бардо се появява на корицата на френското издание на списание Elle. В този момент тя бива забелязана от френския режисьор и продуцент Роже Вадим, който съвсем скоро става нейн любовник, а когато Бардо навършва пълнолетие, и нейн съпруг. Бърдо къса отношенията си с буржоазното си семейство и се насочва към киното. През 1956 г. тя прави големия си пробив с участието си във филм, който е създаден специално за нея от съпруга й - Роже Вадим - "И Бог създаде жената".

В него тя танцува горещо, страстно и сексапилно мамбо, по време на което цепката на дългата й пола се отваря догоре - сцена, която предизвиква скандал. Филмът е забранен в някои американски щати.

Митът обаче се ражда и Бриджит Бардо е обявена за най-красивата жена на света. Все повече жени започват да имитират нейния маниер и освободеност. За някои нейното смущаващо поведение, разпалващо въображението на мъжете, е дяволско, а други го намират за неустоимо. Като писателката Симон дьо Бовоар например, която пише за Бриджит Бардо: "Тя ходи с боси крака, обръща гръб на елегантните тоалети, на бижутата и парфюмите. Тя прави онова, което й харесва и това е, което е смущаващото".

Нейният чар на лолита и неудържим сексапил й костват обаче личния живот. Тя е преследвана от орди любопитни фотографи, които искат да са свидетели на всеки миг от живота й. Четирима съпрузи, раждане на дете, което не иска, множество раздели и няколко опита за самоубийство - цената на нейната слава. Изчерпана и уморена от тази известност, Бриджит Бардо слага рязко край на своята кинематографична кариера през 1973 г., когато се посвещава изцяло на животните, след като е видяла репортаж за лов на тюлени.

В момента Бардо продължава да избягва светската суета и живее в двете си имения в двата края на Франция, и двете - далеч от погледите на любопитните. Отдадена е изключително на фондацията си за защита на животните, която създава през 1986 г.

"Не виждам почти никого, не ходя на фризьор, но съм си все същата, все така борбена. Човек не трябва да е пасивен в живота си. Трябва да служи на нещо", казва тя.

Сред нейните многобройни войни за защита на животните са тази за прекратяване на ритуалното клане на животни, затваряне на кланиците за коне, защита на слоновете в Африка, защита на танцуващите мечки и много други. В късните си години тя застава на крайнодесни позиции и е близка с Марин льо Пен, която подкрепи на изборите за президент през 2012 г. Нейни крайни изказвания за хомосексуалистите, имигрантите, мюсюлманите й носят пет присъди за подклаждане на расова омраза.