Бременна сте и мислите да си направите татуировка? Може би ще предпочетете да изчакате докато бебето се роди, след като раберете какви са рисковете за здравето му и за вашето също.

Бременността не е най-доброто време да правите подобни интервенции с тялото си. Най-квалифицираните лицензирани специалисти, не биха направили татуировка на жена, която е бременна поради няколко причини:

- Относително често се случва човек да се замае или да припадне докато му правят татуировка. Разбира се този, който ги прави не иска да бъде отговорен за риска от припадането ви. Може да нараните себе си, а и бебето също.

Четете още: Косата през бременността

- Всяка процедура, която включва многократно пробиване на кожата може да бъде стресираща за тялото. Нови и излишни травми за тялото, трябва да се избягват. Тъй като съществува риск за здравето на бебето, а и риск от преждевременно раждане.

- Макар и минимален, сте изложени на риск от заразяване със сериозна инфекция. Това може да има значително въздействие върху вашето бебе. Може също да получите алергична реакция към боята, която ще намали силите на организма и ще отслаби имунитета ви.

- Има вероятност качеството на татуировката да се развали. Тъй като жената наддава на тегло по време на беременност има вероятност кожата да се разтегне. Поради това правенето на татуировка на стомаха, бедрата, гърдите или краката не е добра идея - тя може да се промени, след като бебето се роди.

- Кожата ви е свръх чувствителна по време на бременност, така че вероятността от белези е доста голяма. Има вероятност татуировката да се излекува лошо, защото тялото ви фокусира своята енергия върху бебето.

- Няма достатъчно изследвания върху ефекта от боята за татуировката върху плода. Повечето лекари дори не одобряват боядисването на косите по време на бременност. Така, че изчакайте няколко месеца преди да подлагате тялото си на стрес.

- Вашите хормони са помрачили съзнанието ви по време на бременност. Така, че може и да съжалявате, когато бебето се роди. По-добре си направете временна безвредна татуировка. А след като бебето се роди мислете за постоянна.

Четете още: Вижте първата татуировка на Бар Рафаели