Според гинеколозите, ако бременността протича нормално, бъдещата майка не само може, а и е препоръчително да се занимава с фитнес, като тренировките трябва да бъдат съобразени с триместъра, в който е тя.

Особено важно е да се наблюдават реакциите на организма на всяко натоварване и да не се прекалява с усилията.

Тренировките трябва на първо място да са редовни – 3-4 пъти седмично (1,5-2 часа след ядене). Интензивното натоварване не трябва да продължава повече от 15 минути (тук всичко е индивидуално и зависи от състоянието и опита в тренировките). Задължително трябва да се изключат всички упражнения със задържане на дишането.

Четете още: Тя е супер модел със супер тяло!

Пулсът трябва да се контролира постоянно, за да не надвишава в никакъв случай 130-140 удара /мин. За контролиране на дишането може периодично да се прави “разговорен тест”, т .е да се следи за възможността да се говори спокойно по време на упражненията.

Първи триместър (до 16-та седмица)

През този период се полагат основите на органите и системите на плода, матката увеличава своите размера. Организмът на жената се приспособява да живее и функционира не само за себе си, но и за детето. Нараства натоварването върху вегетативната нервна система, а това често води до гадене, запек, подуване на стомаха. Особено рязко се увеличава потребността на тъканите от кислород.

Тренировките трябва да имат за цел да активизират работата на сърцето и съдовете, белите дробове, да нормализират функцията на нервната система, да повишат общия психоемоционален тонус. Следва да се изключат упражненията, свързани с вдигане на краката и рязката смяна на положението на тялото.

Твърде интензивните тренировки могат да предизвикат прекъсване на бременността.

Втори триместър (от 17-та до 32-та седмица)

През него нерядко да се наблюдава неустойчивост на кръвното налягане (с тенденция към повишаване). Плацентата се включва в обмяната на веществата – изработваните от нея естрогени и прогестеронът увеличават още размера на матката и млечните жлези. Възможно е изменение в осанката (увеличаване на извивката в кръста и на ъгъла на наклона на таза, натоварване на мускулите на гърба). Повишава се налягането в кръвоносните съдове, а това води до тяхното разширяване и възможна поява на отоци по краката.

Спортните занимания трябва да са насочени към формирането на навици за дълбоко и ритмично дишане. Полезно е да се правят упражнения за намаляване на застоя на кръвта във вените и за укрепване на свода на стъпалата. През това тримесечие следва да се изключат всички упражнения, които се правят в легнало по гръб положение.

Четете още: Biggest Loser: Преди и след

Трети триместър (от 32-та седмица до раждането)

Матката се увеличава още, нараства натоварването на сърцето, извършават се промени в белите дробове, влошава се венозният оток от краката и органите на малкия таз, повишава се натоварването на гърба и свода на стъпалата.

Упражненията през този период са насочени към подобряване на кръвообращението във всички органи и системи. Интензивността на спортните занимания трябва да се понижи, да се намали натоварването върху краката и амплитудата на техните движения, да се изключат всички упражнения, свързани с наклон на тялото напред.

Източник: zdrave.bg