Автор
Woman.bg

Бременна сте? Тогава избягвайте следните сирена

Сирената са важен източник на белтъчини и калций, които са необходими на бременните жени. Но бременните жени трябва да се откажат от някои видове сирена, тъй като те могат да съдържат бактерии, които могат да навредят на плода.

Тези бактерии се наричат листерии. Бременните жени не трябва да консумират следните сирена: меки с плесен, като бри и камамбер.

Четете още: Харесва ли ви: Нежната визия на Моли Симс?

Освен това - сирена със синя плесен като стилтън, рокфор, дор блу и дана блу. Тези сирена съдържат повече вода и по-малко киселина в сравнение с други, което създава прекрасни условия за размножаване на бактериите.

Термичната обработка убива причинителите на листериоза, затова топлинно обработени ястия, които се приготвят с тези сирена, могат да се консумират и от бременни.

При възрастните хора листериозата протича като остро възпаление на дихателните пътища. Но имунитетът на бременната жена е слаб, и затова заболяването може да протече в тежка форма.

Симптомите на листериозата се проявяват едва няколко седмици след проникването на бактериите в тялото, затова е трудно да се определи какво точно е провокирало болестта.

Симптомите на листериозата включват повишена температура, болки в мускулите и гърба. След диагностициране се лекува с антибиотици.

Четете още: Избегнете стриите по време на бременност с ето тези масла

Твърдите сирена се смятат за безопасни за консумация. Листериите присъстват в нищожно количество и не представляват заплаха за бременната жена.

Сирената, които могат да се консумират по време на бременността, са гауда, холандско, чедър, едам, ементал, пармезан, маасдам, пекорино, радамер.

Освен това могат да се консумират меките преработени сирена като фета, домашно сирене, сирене на базата на извара, козе сирене без бяла коричка, маскарпоне, моцарела, филаделфия, рикота.

Безопасни за консумация от бременни са също така всички разновидности на йогуртите, пробиотичните напитки, изварата и сметаната.

Източник: gotvach.bg