Автор
Woman.bg

Бразилските орехи повишават плодовитостта на жените

Елемент, който се намира в ядките, червеното месо и морските дарове, може да увеличи шанса на една жена да зачене.

Учените установили, че селенът, естествен антиоксидант, играе решаваща роля в ранните етапи на зачеването - и от всички храни, бразилските орехи имат най-високо ниво от веществото. Селенът е от съществено значение за развитието на здрави яйчникови фоликули, които са отговорни за производството на яйцеклетки при жените.

Мелани Ceko, от Университета на Аделаида, която извършила изследването, заяви: "Селенът е важен микроелемент, който се намира в богати на протеини храни като червено месо, морски дарове и ядки. Той е важен е за много биологични функции, като производство на хормона на щитовидната жлеза, и действа като антиоксидант, освен това помага за детоксикацията на вредните химикали в организма. Ние знаем от известно време, че селенът е важен за мъжката плодовитост, но до сега никой не е изследвал как този елемент влияе на здравословното възпроизводство при жените."

Четете още: Разпознайте извънматочната бременност

Като част от проучването, изследователите открили точното място, където селенът се намира в яйчника. След това, те обърнали вниманието си към протеин, съдържащ селен, наречен GPX1. Те открили, че нивата на селен и протеини, съдържащи селен са по-високи в големи, здрави яйчникови фоликули, където се произвеждат яйцеклетките.

Г-жа Ceko каза: "Подозираме, че те играят важна роля като антиоксидант през късните етапи на развитие на фоликулите, което помага за създаването на здравословна околна среда за яйцеклетката."

Изследователите се надяват техните открития да помогнат за лечението на жени с проблеми със зачеването.

По-нататъшните изследвания може да се извършат, за да се разбере как нивата на селена може да се оптимизират, за да подобрят шансовете на жените да зачене, казаха те.



Източник: deteto.bg