Истинатa за фотосесиите на Victoria’s Secret

За никого не е изненада, че магическата пръчица на фотошопа е тайната зад перфектните фигури на красавиците от модната индустрия. Неведнъж в медиите са се разпространявали шокиращи кадри „преди“ и „след“ намесата на различни програми за ретуширане.

Наскоро представителка от модната индустрия, занимаваща се с обработката на снимки за кампании на някои световноизвестни марки, сред които и Victoria’s Secret, разкрива какви са триковете, прилагани по време на фотосесии, които скриват недостатъците на моделите и ги правят да изглеждат невъзможно красиви.

Пожелала да остане анонимна, дамата, използваща псевдонима Сара, наскоро се изповяда пред сайта refinery29.com. „Знам, че това, с което се занимавам е лошо и затова вече не го практикувам на пълен работен ден“, казва Сара. Тя добавя, че модната индустрия не носи цялата вина за налагането на този нереален идеал за красота: „Ние като общество сами избираме това“.

Ето какво споделя Сара за впечатленията си от работата с Victoria’s Secret:

Моделите носят екстеншъни

„Не мисля, че съм присъствала на фотосесия, на която моделите да не носят екстеншъни“. Гъстата, феерични коси на ангелите всъщност се дължат на пластовете удължения, които носят.

Големината на гърдите им се дължат на подплънки и фотошоп

„Всички са с чашка А“, споделя Сара. Горнищата на банските костюми са натъпкани с подплънки, които правят гърдите на моделите да изглеждат по-пищни отколкото са в действителност. „Ако подържите горнището в ръцете си, ще ви се стори много тежко, защото има пришите подплънки“, казва Сара. Разбира се, фотошопът също помага за изпълването на деколтетата на ангелите.

Моделите имат сутиени под банския

Не сте ли се чудели как бюстовете на ангелите изглеждат толкова повдигнати и добре оформени в бански? Защо ли, разхождайки се по плажа, не сте забелязвали жени, чийто бански да придава такава привлекателна форма на гърдите им? „Носят push-up сутиени под банския, а след това ние ретушираме очертания на сутиена. Това се прави дори когато носят бански без презрамки. Няма начин да имате такова деколте, ако носите бански без презрамки. Това е против законите на гравитацията“.

И ангелите имат нежелано окосмяване

Някои от моделите дори не си правят труда да се обръснат преди снимки, защото знаят, че всеки недостатък може да бъде поправен от компютъра. „Идват за фотосесия, вдигат ръце, заставайки в класическа плажна поза, и имат космати мишници. По бикини зоната им също има наболи косми, както при всички нормални хора“, казва Сара.

Моделите са по-слаби, отколкото изглеждат

„Трябва да ги ретушираме, за да им придадем извивки“, споделя Сара, с което разкрива мистерията как тези жени имат такива женствени форми, а едновременно с това са толкова слаби. Закръглянето на дупета и прикриването на изпъкнали ребра е редовна практика.

Проблемът е, че компанията е правила опити да наложи и по-закръглени модели, но те не са се котирали добре на пазара. „Веднъж дойдоха две момичета с плочки, по-пищни бедра и гърди. Бяха наистина стегнати и кожата им беше невероятна. Изглеждаха като модели, но все пак бяха различни. Само че не успяха да продадат нищо и затова се отказаха да ги използват“.

Това само доказва, че потребителите са свикнали да гледат на телата на ангелите като идеал за красота и не приемат резличното. Хората имат затвърдили се очаквания за това как трябва да изглеждат телата в списанията. Това прави проблема за налаганите от модната индустрия стандарти много по-сложен, отколкото изглежда.

Самата Сара е доказателство за това, че всеки е уязвим пред маркетинг триковете на големите модни марки. „Това лято си поръчах бански на Victoria’s Secret. Получих го и, разбира се, не изглеждаше толкова добре, колкото на снимката. Аз съм тази, която ретушира тези неща, и въпреки това не съм имунизирана срещу маркетинг. Това е невероятно“.