Автор
Woman.bg

Боядисването на яйцата като семейна традиция

Спомняте ли си първия път, в който сте боядисвали яйца? Първия път, в който сте се будили рано и вече на котлона в кунята приятно са завирали първите Великденски яйца, които мама или баба е сложила на котлона?

Е, ние не си спомняме и може би става дума за нашата 5-6 годишна възраст. Когато обикаляхме магазините под ръка с мама или тати в търсене на най-подходящите ваденки с любимите ни герои или пък онези толкова популярни кристали, за които всички говореха.

Нека заедно си припомним какви бяха тенденциите в боядисването на яйцата през годините:

Преди 30 години:

Естествени багрила

Вече писахме за това - луковата шума, цвеклото, шумата от орехи служат като перфектни натурални бои за яйца. От баба знаем, че тя и нейната майка са отделяли внимателно онези природни продукти, които да им послужат на Велики четвъртък или Велика събота. И жълтото е било толкова жълто, червеното толкова червено, зеленото толкова зелено, колкото никоя днешна боя не може да бъде.

Преди 20 години:

Боя на прах, тревички и цветя от градината

Горе-долу преди цели 20 години на българския пазар се появяват за първи път боите на прах, помните ли ги? Под формата на хапчета, в капсули, четирите основни цвята бяха всичко, което ни беше нужно за Великденските яйца. Ако искахме да разнообразим малко менюто на приготовленията, слизахме пред блока, или пък излизахме в градината и събирахме тревички с интересна форма, здравец или цветя с нежни венчелистчета, които да се очертаят върху яйцата. Внимателно ги слагахме в чорапогащник, за да може само там, където са положени, да не достигне боята.

Преди 10 години:

Течна боя, кристали, ваденки

Преди 10 години за първи път започнаха да стават популярни кристалите, които създават интересен ефект върху яйцата и ние много добре си спомняме! Самозалепващите се стикери тип "ваденки" също бяха толкова специални, а течната боя, с която може да се рисува беше абсолютен хит.

Най-нови техники:

Декупаж и металически ефекти

В последните години декупажът става все по-популярен като техника и все повече домакини избират да го правят. Металическите ефекти - яйца в златно или сребърно също са едно нестандартно решение за Великденските празници.

Без значение как сте избрали да боядисате яйцата си, важното е да знаете едно - ритуалът е важен, а не резултатът! От поколение на поколение, от майка на майка, боядисването на яйца се превръща в предание, завет, който винаги ще си спомняме с усмивка на уста.

Момичета, споделете с нас - каква е традицията за боядисване на вашата фамилия?