Автор
Woman.bg

Босвелията - природният лек против болки в ставите

Босвелията е вид тамян и от векове се използва като лек против болки в ставите. Лековитите й свойства са описани даже на санскрит, а през последните 20 века екстрактът от босвелия, наричана още Индийски тамян, се използва в Азия за лечение на куп болести. Освен уникалното си противовъзпалително действие, босвелията действа и силно болкоуспокояващо, сочат най-новите медицински изследвания.

Тайната на тамяна се крие в специалните биоактивни съставки на босвелията - алфа и бета босвелиевите киселини, които имат способността да „откриват” мястото на възпалението в тялото, да подобряват кръвоснабдяването в засегнатите области, да стимулират хрущялната тъкан и да ускоряват възстановяването на увредените кръвоносни съдове. Така се оказва, че тамянът има силата да спомага за заздравяването на съединителната тъкан и заедно с това да подобрява подвижността на ставите. Алантоинът в състава на босвелията пък се грижи за образуването на нови и здрави клетки в засегнатите тъкани.

Малкоизвестен е и фактът, че с тамяна е свързано и едно от най-нестандартните открития за историята на древните маи. То е дело на изследователя Едуард Томпсън, който водейки се по записките на първия католически свещеник, стъпил на полуостров Юкатан – преподобния Диего Ландас, открива бучка тамян в мистичен кладенец край Чичен Ица – един от легендарните изгубени градове на маите.

След изключително трудно проучване на терена Томпсън бил на прага да се откаже, когато от калта изравя бучката тамян. Запалва я, а от нея се понася приказен аромат. Тогава той разбира, че кладенецът е използван за свещенодействия от древните жители на Мексико и продължил с проучванията, които днес са безценен източник на сведения за културата на маите.

Но в момента в Мексико е тропическо лято, а у нас – мразовита зима. Не забравяйте, че поледиците тук са ежедневие, а опасността от подхлъзваня и травми става все по-голяма. Тротоарите, пешеходните пътеки и стълбите навън все по-често се оказват покрити с тънък слой хлъзгав лед, който е изключително опасен. Понякога само за секунди губим равновесие и падането е факт.

Удобни обувки, по-внимателно стъпване и избягване на поледиците – това са все превантивни мерки, които можем да вземем против типичните зимни травми. Специалистите обаче смятат, че е много важно в студените месеци да се погрижим и за подвижността и здравето на ставите. Така ще можем по-лесно да преодолеем евентуалните последици от падане и навяхване. Хубавото е, че това може да се случи изцяло с природни продукти, като тези, които влизат в състава на ForFlex (ФорФлекс) - Босвелия Серата, растителен глюкозамин и джинджифилов екстракт. ФорФлекс е синергична формула, специално разработена за здравето и подвижността на ставите. Едновременно подпомага изграждането на ставния хрущял и благоприятства лекотата на движението, благодарение на трите си природни съставки, които даряват здраве на тялото.