Автор
Woman.bg

Боровинките намаляват последиците от нездравословната диета

Шепа боровинки на ден може да ви помогне да намалите вредното въздействия на богатата на калории и мазнини диета.

Консумацията на малкия син плод намалява вредните последици от нездравословния ви режи. За първи път отглежданите в северна Англия кисели плодове, включени в скандинавската диета, показали благоприятния си ефект върху кръвното налягане и различни видове възпаления, предаде БГНЕС.

Изследователите са на мнение, че доброто здравословно въздействие на боровинките се дължи на високите нива на полифеноли.

Четете още: Чудни мъфини с боровинки

По време на изследването, проведено от Университета на Източна Финландия, мишки били подложени на диета с високо съдържание на мазнини за период от три месеца. При част от гризачите 5 или 10% от дневната им хранителна дажба била от боровинки. Учените анализирали последиците от приема на киселия плод и съдържащите се в него вещества, като наблюдавали внимателно възпалителните процеси в клетките. Резултатите показват, че при затлъстелите хора нивата на възпаление са много по-големи, което е свързано с болести като диабет, сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане.

Специалистите изследвали и нивата на цитокина, произвеждат от белите кръвни клетки като имунен отговор на организма. Наблюдавани били и равнищата на глюкоза в кръвта, кръвното налягане и теглото. Всички тези фактори увеличават риска от заболявания, свързани със затлъстяването, което било характерно при всички гризачи на мазна диета. Но боровинките намаляват възпалителните процеси, ефект на вредната храна. Полифоенолите в тях могат да намалят броя на мастните клетки в тялото с до ¾ или със 73% при големи дози и 27% при малки дози.

Четете още: Специална новогодишна диета