От ранна античност до днешни дни Гърция предлага изобилие от уникални преживявания, които утоляват апетита на обичащите пътешествията посетители.

Антична атмосфера, древни ритуали, великолепни храмове и тайнствени музеи... Множеството археологически ценности, които Гърция предлага са на разположение на всеки, решил да се потопи в красивата история.

Звездата на Виргина (с. Виргина)

Вергина е малко градче разположено на 75 км югозападно от Солун. Получава името си едва през 1922г. Старото му име е Кутлеш и някога е било българска територия. Кръстено е на на легендарна македонска царица на Бероя.

При археологически разкопки в края на 30-те години на 20 век край Вергина е локализирана първата столица на антична Македония - Еге.

Древното село Виргина е привличало като магнит археолозите още през 1850 година. Първите разкопки в местността датират от 1861 година и са по поръка на Наполеон III, ръководени от френския археолог Leon Heuzey, който е пристигнал тук с убеждението, че ще открие нещо голямо. Разкопките са били преустановени скоро поради високия риск от малария.

През 1977 година във Вергина след археологически разкопки, водени от гръцкия археолог Манолис Андроникос е открит гроб, за който се смята, че e на бащата на Александър Македонски - Филип II Македонски.

В "Голямата могила" са разкрити две гробници. Това са световно известната "Гробница на Филип II", и "Гробница на Принца".

"Гробницата на Филип II" съдържа две погребения, едното се счита, че принадлежи на Филип II Македонски (от 336 г. пр. Хр.), и още едно - на млада жена. Предполага се, че това е някоя от съпругите му.

"Гробницата на Принца" е с погребение на момче на 14 г,за което се предполага, че е на внука на Филип II Македонски.

Намерени са и още две гробници, за които не се знае на кого са.

Зад витрините на музея са изложени експозиции със съкровищата намерени в царските гробници.



Една от най известните и ценни находки в района на Вергина е Звездата от Вергина.



След откриването на тази ценна находка много гърци започват да възприемат “Звездата от Вергина“ като символ на приемственост на античната македонска култура и модерна Гърция. Днес символът е широко разпространен в Гърция.

Звездата от Вергина, положена върху син фон обикновено е използвана като държавна емблема на три периферии, префектури и общини в региона Егейска Македония. Синьото знаме със “Звездата от Вергина“ се появява през 80-те години на 20 век.

Същият символ е заимстван и от голямата македонска диаспора, а по-късно след разпадането на Югославия, независима Република Македония поставя Звездата от Вергина на новото си знаме.

Естествено избухва спор между двете държави, който частично е разрешен след компромис, прокаран от Обединените нации. Символът е премахнат от знамето на Република Македония. Звездата от Вергина е заместена от стилизирано осемлъчево слънце (звезда).