Цветът на кожата се определя от няколко фактора - количеството кръв, дебелината й, както и количеството меланин в нея. Когато кожата придобие много блед цвят, това може да е сигнал за различни процеси, които се случват в организма.

Бледостта може да засегне и вътрешната мембрана на долните клепачи, дланите на ръцете, ноктите, езика и лигавицата в устната кухина. Има данни, според които бледостта в областта на очите е признак за анемия. Възможно е избледнялата кожа да е вследствие и на израз на емоции като силна уплаха.

Четете още: Липсата на витамин D води до диабет

Състоянието често се появява заедно с други симптоми, свързани с анемията. Те варират според вида на заболяването:

Тежка анемия

Учестен сърдечен ритъм.
Задух.
Високи или ниски нива на кръвното налягане.
Загуба на съзнание.
Нередовна или липсваща менструация при жените.

Хронична анемия


Анемията, която се развива бавно, може да е съпроводена със симптоми като бледа кожа, чувство на умора и чувствителност към студа. Възможно е да се появи и обилно менструално течение или петна кръв след дефекация.

Блокирането на артерия в крайник, което да доведе до лоша или липсваща циркулация на кръв, може да причини локална бледост на кожата. В тези случаи крайникът става болезнен и студен, като резултат от липсата на циркулираща кръв.

Необходима е незабавна консултация с лекар, ако внезапно се развие обща бледост. Избледняването на кожа, свързано със загуба на кръв и прилошаване, повръщане на кръв, кървене от ректума са състояния, които изискват спешна помощ.

Недостиг на въздух и внезапна поява на бледост, болка и изстиване на крайник също са обезпокоителни симптоми, които налагат незабавна медицинска помощ, пише puls.bg