Много хора, особено такива, които се стремят да отслабнат, се придържат към различни безсолни диети.

Учените смятат, че солта е много важна за организма на човека. Тя се състои от йони на натрия и хлора, а това са твърде важни елементи за правилната работа на всички системи. При пълен отказ от сол могат да настъпят твърде неблагоприятни последици: общо понижаване на самочувствието, понижаване на апетита, отвращение от храна, нарушения в храносмилането заради намаленото производство на солна киселина, мускулна слабост, крампи в мускулите, рязко понижаване на кръвното налягане.

Четете още: 3 неща, които да не правиш никога преди тренировка

Вярно е, че в реалният живот при едно нормално хранене, рядко може да се стигне до пълна липса на сол, тъй като в много храни производителите слагат значително количество. Дори да не се добавя сол допълнително, такава ще се приема достатъчно, освен в случаи на хранене само с плодове и зеленчуци в прясно състояние, към каквото прибягват много от отслабващите. По тази причина подобен начин на хранене не е желателно да продължава дълъг период от време.

Опасността от пресоляване на храната е много по-вероятна.

Учените съветват да не се прехвърля нормата от 5 грама сол на ден, но трябва да се помни, че това е общото количество – прието с храната плюс допълнително посоляване.

Четете още: Тенденции в здравословното хранене