Летният сезон е любим на така омразните ни гъбички, затова е добре да знаем как да се предпазим от тях.

Известно ни е, че най-благоприятната за разрастване на инфекцията среда е топлата и влажната. И потейки се, заради жегите, ние я осигуряваме. Затова е добре да се информираме как да се предпазим от тях и да имаме спокойно и весело лято.

1. Сменяйте банския си или си купете бързосъхнещ

Всички гинеколози съветват да сменяме мокрия си бански или да използваме бързосъхнещ, за да не позволяваме на инфекциите да ни атакуват. Ако спортувате, е задължително след тренировката да свалите екипа и да си облечете сухи дрехи, по същата причина.

2. Носете рокли и поли

Като цяло трябва да залагате на леки, ефирни материи, като най-добре е да заложите на памука. Само по този начин няма да се изпотявате бързо и следователно ще се предпазите от нежеланите гъбички.

3. Внимавайте с душовете

Този съвет важи целогодишно. Забравете за сапуна и интимните душ-гелове, тъй като те убиват "добрите“ бактерии и ви правят много уязвими и податливи към инфекции. Внимавайте, особено през летния сезон и единственото средство, което трябва да използвате за дезинфекция, е хладка вода. И разбира се, преди да се облечете, се подсушете добре.

Спазвайки тези съвети, би трябвало гъбичките да бъдат далеч от вас, но не спирайте да се вслушвате в тялото си. Ако то ви дава индикации, че нещо не е наред, незабавно посетете гинеколог.