Автор
Woman.bg

Безглутенова диета за здраве и спокойствие

Безглутеновата диета предполага отказ от продукти, съдържащи глутен. Това ограничение е задължително при алергия към пшеница или целиакия (автоимунно заболяване).

Днес обаче все повече специалисти в сферата на храненето препоръчат на хората да спрат поне временно глутеновите продукти, за да оценят ефекта. Безглутеновата диета спомага за отслабване, подобрява обмена на веществата и дори регулира нервната система.

Безглутеновата диета е чудесен повод за откриете за себе си една проста истина – можете спокойно да се наядете и без хляб! Научете се да готвите вкусни ястия, богати на белтъчини и фибри. Ако ви се хапва нещо тестено, винаги можете да си направите безглутеното тесто.

Домашната кухня е най-добрият начин да избегнете риска да нарушите безглутеновата си диета. Ако си приготвите сами апетитно месно ястие, ще сте сигурни, че в него няма добавено брашно или фабрични сосове, които са опасни при непоносимост към глутен.

Арабската салата от бакла, подправена с ароматни зелени подправки, чесън и лимон, е чудесна както топла, така и студена.

Жизнерадостният цвят и деликатният аромат на традиционния японски чай „матча“ превръща безглутеновите кексчета в оригинален и изискан десерт. Само не забравяйте да добавите нещо кисело към тестото (например лимонов сок), иначе чаят ще потъмнее при печенето.

Безглутеновата диета може да ви даде възможност да пробвате някое добре познато ястие на нов глас. Пробвайте да си направите равиоли, пелмени или вареники с безглутеново тесто!

Ако сте готови да пробвате, предлагаме ви няколко рецепти за вкусни безглутенови ястия.



Пикантно задушено свинско с ябълки и лук

По време на безглутенова диета можете смело да консумирате чисто месо, стига да не добавяте към него фабрични сосове, съдържащи брашно и нишесте. Пикантното задушено свинско с ябълки се приготвя лесно и е подходящо ястие за цялото семейство. Идеална безглутенова гарнитура можете да си направите от зеленчуци.

Продукти:

* 1.5 кг. почистено от сланина и обезкостено свинско;
* 4 средни глави лук;
* 500 мл. ябълков сайдер или сок;
* 2 обелени и настъргани зелени ябълки;
* олио;
* сол;
* прясно смлян черен пипер;
* лют червен пипер;
* синапено семе.



Приготвяне:

1. Нарежете лука на полукръгове и го задушете в малко солена вода, докато омекне. Прехвърлете го в тенджера.

2. Нарежете свинското на кубчета със страна около 2 см. и ги запържете на силен огън в малко олио (за около 7 мин.). Прехвърлете месото при лука.

3. Разбъркайте свинското с лука, добавете ябълков сок (може да е разреден 50/50 с вода), покрийте с капак и задушавайте на слаб огън 1 час и 15 мин.

4. След това добавете настърганите ябълки, подправките и солта. Разбъркайте и задушавайте още 15 мин.

5. Свалете капака, засилете малко котлона и гответе ястието още 5 мин., като го бъркате интензивно. Пробвайте го на вкус и при нужда добавете още сол и подправки. Сервирайте с ориз и зеленчуци за гарнитура. Можете да поръсите порциите със ситно нарязан магданоз.

Салата от бакла със зелени подправки и чесън

Земеделците обичат баклата заради непретенциозността на растението и способността му да облагородява почвата. Ястия от бакла са включени в различни диети от средния Изток и средиземноморието. Зърната се съхраняват дълго, комбинират се отлично с редица добавки и са добър източник на растителни белтъчини, без да съдържат каквито и да било „подозрителни“ вещества.

Продукти:

* 400 гр. суха бакла;
* 50 мл. зехтин extra virgin;
* 6 супени лъжици нарязани на ситно зелени подправки;
* 1 чаена лъжичка млян кимион;
* 4 скилидки чесън (счукани);
* сока от 1 лимон;
* сол и черен пипер на вкус.



Приготвяне:

1. Накиснете баклата във вода за една нощ. На другия ден я отцедете, сипете нова вода, посолете и варете около 50 минути на бавен огън, като разбърквате с дървена лъжица.

2. Отцедете готовата бакла и я прехвърлете в голяма купа.

3. Забъркайте дресинг от всички останали продукти. Подправете с него баклата, разбъркайте и оставете салатата за 30 мин. да попие ароматите.

Зелени кексчета с японски чай

Отказът от глутен изобщо не означава отказ от тестените лакомства – напротив, те стават още по-изтънчени и полезни. За приготвяне на тестото можете да ползвате специални безглутенови смеси, направени от брашно от амарант, ориз и др. Безглутеновите печива стават по-сухи и крехки и изискват добавянето на набухвател. При това тестото поема повече вода. В безглутеновите печива можете да добавите най-различни, дори екзотични съставки, като например японски чай „матча“, известен с деликатния си аромат и високото съдържание на антиоксиданти.

Продукти (за 12 кексчета):

* 220 гр. безглутеново брашно;
* 2 чаени лъжички набухвател;
* 220 мл. соево мляко (или портокалов сок);
* 1-2 банана;
* 1 чаена лъжичка японски чай на прах „матча“;
* 2 чаени лъжички ленено семе;
* 3 супени лъжици кафява захар;
* 1/2 чаена лъжичка сол;
* 1 пакетче ванилия;
* 1 чаена лъжичка джинджифил на прах;
* 1-2 супени лъжици олио;
* ядки на вкус.



Приготвяне:

1. Накиснете лененото семе в сока или млякото за 10-15 минути, за да набъбне.

2. Смесете всички сухи съставки (пресейте чая, за да няма бучки).

3. Намачкайте бананите с вилица и ги смесете с течността с лененото семе. Разбъркайте до постигане на еднородна смес и добавете сухите съставки. Ако ползвате соево мляко, а не портокалов сок, добавете към тестото малко лимонов сок, за да се запази зеленият цвят на чая.

4. Разпределете тестото в 12 хартиени или силиконови купички за печене. Печете 15-20 мин. в предварително загрята до 180 С фурна.

Вареники с боровинки

Това типично за руската кухня ястие е достъпно и при безглутенова диета. За еластичност в тестото се добавя гума ксантан, която е спечелила симпатиите на готвачи по цял свят като натурален вегетариански безглутенов сгъстител.

Продукти:

* 200 гр. оризово брашно;
* 60 гр. нишесте от тапиока;
* 1 супена лъжица гума ксантан;
* 1/2 чаена лъжичка сол;
* 5 яйца;
* 1.5 чаши пресни боровинки;
* 125 гп. сирене рикота;
* пудра захар.



Приготвяне:

1. Пуснете всички сухи съставки в миксера и разбъркайте добре до постигането на еднородна смес.

2. Добавяйте яйцата едно по едно, като не спирате да бъркате. Тестото трябва да започне да се отлепя от стените на съда. Добавете малко брашно или вода, ако стане твърде течно или твърде гъсто.

3. Оформете тестото на топка и го оставете завито с кърпа за 10-15 минути.

4. Разточете тестото, като поръсите плота с нишесте от тапиока. Изрежете кръгчета от тестото, сложете във всяко едно плънка от боровинки, рикота и пудра захар и слепете краищата.

5. Пуснете варениките във вряла вода и ги варете, докато не изплуват на повърхността. Сервирайте ги със сметана.