Автор
Woman.bg

Беланташ: между мистиката и истинското усещане за един друг свят

Приключенията на ADAM & EVA продължават с пълна сила.

Днес James Blond, както е кодовото название на русокосия ни приятел и естествено русокосата Ева ще ви отведат в един свят на мистика, енергия, легенди и много любопитство. Той се казва Беланташ и се намира в Родопите, на 30 км от Асеновград.

Именно тази приказна дестинация избрахте ви, читателките на Woman.bg, за следващото предизвикателство пред неуморния тандем.

Четете още: Вила ''Армира'' – световно наследство на късче българска земя

Скалното плато е „нарамило“ десетки легенди, за които ще ви разкажем днес. Според историците мястото е светилище на древните траки. Беланташ, обаче е свързван с множество други легенди. Според някои мястото е пристан на Ноевия ковчег, според други космодрум за извънземни, а според трети то представлява древна звездна карта.

Нека започнем с кратко разяснение, на което местните много държат. Те неминуемо ще ви поправят, ако се обърнете към тях с въпрос за „БелИнташ“, както пише на всички табелки до сакралното място. По-правилното название на местността е Баланташ, защото Беланташ всъщност произлиза от „белан“, което означава „бял“, „хубав“ и „таш“, което на турски означава „камък“.

Четете още: Градското момиче и нейната най-добра приятелка - чантата!

Имайте предвид, че последните 2 км до местността не са асфалтирани, ако сте по-смели като нас, обаче можете бавно и полека да ги изминете и с автомобил. От личен опит ви съветваме да се запасите с топли дрехи, тъй като каменното плато е разположено на 1260 метра надморска височина и разликата в сравнение с Беланташ и Асеновград е около 10 градуса. На последната спирка, до която можете да стигнете с автомобил, ви очаква църква, която предизвиква доста негативни асоциации у местните. Те твърдят, че постройката е незаконна и е построена с идеята да бъде хотел, замаскиран като храм.

След табелата "БеглИнташ" се пригответе за един незабравим досег с природата, който всеки изживява по свой собствен и, убедени сме, неповторим начин. Ще ви споделим само, че ароматът на гората ще ви зареди, спиращите дъха гледки ще ви накарат да се замислите каква сила крие земята в себе си, а необикновените скали ще ви върнат назад в миналото, когато хората са били много по-свързани със заобикалящия ги природен свят, когато са били много повече себе си ...

Първата интересна гледка от вашето пътешествие включва площадка с малки кратери, която прилича на лунната повърхност, от нея имате гледка към "родопския сфинкс" или просто човека, както го наричаме ние, когото можете да видите на снимката по-горе


Скалното плато е част от най-силните енергийни портали в страната ни и влиза в мистичния триъгълник Белинташ – Караджов камък – Кръстова гора.

Любопитното в случая е, че Беланташ се противопоставя по енергия на Караджов камък. Докато Беланташ е свързван с пророчества, тракийски обреди за плодородие, осъществяване на връзка с Космоса и гадаене по звездите (място, което според траките символизирало света на живите), то Караджов камък олицетворявал света на мъртвите, тъй като в тези скали по всяка вероятност са се извършвали погребения и ритуални жертвоприношения.

На това място са открити фрагменти от камено медната епоха, тоест 7000 г преди нас.

В няколко реда ще изредим най-любопитните тези, свързани с Беланташ и сме убедени, че ще предизвикаме неприкрития ви интерес към мястото.

Голямо тракийско селище

Въпреки многото хипотези за Беланташ, археолозите са единодушни, че става дума за древно светилище на бога Сабазий, почитан от тракийския жречески род беси, обитавал някога тези земи.

В подкрепа на тази теза е намерената сред скалите сребърна плочка с изображение на тракийския бог Сабазий, датирана според някои изследователи VI – V пр. Хр. в, според други - в римската епоха, която се съхранява в НАИМ при БАН.

Снимка: Станимака наследство


Ноевият ковчег е акустирал на Беланташ?

Легендата разказва, че водите на Потопа са стигнали до това място и Ноевият ковчег се е закотвил на голямата каменна халка, изсечена в скалите.

Ванга и нейното пророчество за скалния масив

С Беланташ е свързана още една любопитна легенда, която гласи, че в пещера в местността Александър Велики подарил на тракийските жреци златна колесница, която е зазидана в тайна пещера. Този слух мотивирал иманяр да отиде за съвет при пророчицата Ванга. Той я попитал дали си струва да търси колесницата и злато край Беланташ. Ванга му отговорила, че мястото е заредено с много силна енергия и че източният склон на платото е древно гробище и че там са закопани 800 кг злато. Пророчицата споделила още нещо, което и до ден днешен плаши всички местни и посетители на мястото. Според Ванга Беланташ ще разкрие своите тайни след като отнеме 8 човешки живота.


Извънземните се свързват с нас чрез Беланташ?

Дойде време и на теорията, която предизвиква най-много усмивки и интерес у любителите-изследователи на местността. Според нея Беланташ е площадка за кацане на космически кораби, която функционира от древността, а изсечената в скалата "координатна мрежа" е служила за ориентир на извънземните. В тези идеи се вярва и до днес, когато любители на паранормалното посещават скалния масив с надеждата да видят космически кораб, дори съществуват любителски кадри, на които се вижда неинентифицирани летящи обекти. Освен това, според местните редица екстрасенси посещават местността, за да се зареждат енергийно.

ADAM&EVA съветват: Не забравяйте да си направите снимка с родопския сфинкс:

ADAM&EVA ви подсещат: Други места, които могат да се посетят в околността: Асеновата крепост, Кръстова гора, Бачковския манастир