Автор
Woman.bg

Bebe пред Woman.bg: Този път ще прекарам повече от седмица в България

За пореден път българската публика ще има възможността да се докосне до красивата музика на испанската певица Bebe.

В момента тя е един от най-успешните артисти на музикалната сцена в родината си, които се радват на верни почитатели и международна популярност.

В България Bebe ще представи четвъртия си албум, носещ интригуващото заглавие „Cambio del piel” (“Смяна на кожата“), който излезе през октомври 2015 година.

Нетърпеливи сме отново да усетим енергийния заряд на Bebe и да се потопим в атмосферата, която изпълненията й ще създадат.

Woman.bg направи специално интервю с певицата. Ето какво сподели тя...

Как се промени през годините Bebe?

Повече от десет години изминаха от излизането на първия ми албум. И това не е чак толкова много време, но се случиха много неща в живота ми. И продължавам да бъда същия човек, вече съм на 38 години и се чувствам много добре в кожата си. И не се отказвам от нищо преживяно, защото и доброто и лошото ни превръщат в такива, каквито сме. През годините ние се променяме много пъти, сменяме много кожи, така да се каже. Така се появи идеята за името на моя последен албум „Cambio de piel” – „Смяна на кожата“. А лично за мен най-важното събитие в живота ми през тези години беше това, че станах майка. Дъщеря ми за мен е на първо място и подреждам всичките си ангажименти с мисълта колко време ще бъда далече от нея.

Това е поредният Ви концерт в България. Какви са впечатленията Ви от публиката?

От България и от българската публика имам прекрасни спомени. Първият концерт в Sofia Live Club през 2013 беше много успешен. Ние даже и не очаквахме, че толкова хора в България познават и харесват моята музика. Беше много приятна изненада. В клуба беше пълно и се забавлявахме много. На концертите на Черно море, които бяха част от High Summer 2014, публиката също беше много темпераментна, особено на концерта на плажа на къмпинг Градина. Имаше много танци, емоции, страсти. Срещите ми с българската публика са важни за мен, затова и при подготвянето на турнето за представянето на моя последен албум “Cambio de piel” нямаше как да пропуснем България.

Успяхте ли да се запознаете с български музиканти?

Досега при едно от предишните ми гостувания съм се срещала само с Bobo от Bobo & The Gang, но имам желание да се запозная с повече бългаски музиканти. В Испания българската музика не е известна, а аз самата слушам много и различен тип музика, обичам да откривам нова музика. Този път ще прекарам повече от седмица в България: първият ми концерт е в София, на 9-ти юни в club „Mixtape 5“, за който разбрах, че вече всички билети са били разпродадени, следващият ми концерт е в Лятно кино Орфей в Пловдив, в неделя – 12-ти юни, а последният е на 16 юни – четвъртък, в Летния театър във Варна. Ще имам повече време в България, за да опозная страната, повече срещи с българската публика и повече възможности да се докосна до вашата музика и да се срещна с хората, които я правят.

Какво Ви вдъхновява да пишете текстовете си?

Аз не спирам да пиша – и песните ми най-често са свързани с мои мисли, преживявания, впечатления. Превръщам живота с и в песни. Но най-хубавото на музиката е, че всеки я пречупве през собствената си призма и всеки може да натовари дадена песен със собствените си представи. Също така, в течение на времето, аз често променям звученето на различни свои песни – веднъж влагам в тях една емоция, а следващия път – друга. И така те стават различни, по своеобразен начин заживяват собствен живот.

Смятате ли, че текстовете на социална тематика могат да променят света?

О, не знам дали една песен би могла да промени света. Едва ли само с песни може да бъде направена такава промяна. Темата за насилието над жените например е актуална в Испания и до днес. И според мен най-важната роля, за да се промени това е, е ролята на семейството, на родителите. И въпросът не е в това, да се възпитават само момичетата за това, как да не стават жертва на насилие, а много важно е възпитанието на момчетата, за това, че не трябва по никакъв начин да се допуска те да стават насилници. И това е задача, която е важно да приемаме отговорно, всички родители. И на момичета, и на момчета.

Бихте ли участвали в комерсиален проект с цел да привлечете повече фенове?

Привличането на фенове не може да бъде превръщано в самоцел. Аз самата участвам в различни проекти, които приемам за значими и които по някакъв начин ме докосват. Някои от тях са свързани с насилието над жените - такъв проект беше документалният филм „La Guerra contra las mujeres/ Войната срещу жените“. Преди години имаше проект за набиране на средства след разрушителните земетресения в Хаити, с много испански музиканти направихме песен за Хаити. Друг проект беше документален филм за децата, които живеят в Газа. Включвала съм се в благотворителни проекти за страдащите от рак на гърдата. И да, участвам в различни проекти, но за мен е важно да ги почувствам свои и значими. А ако и феновете ми ги харесват, още по-добре.

Превод на интервюто Галя Тодорова