Националната валута може да бъде уникално средство за популяризиране на национални ценности и постижения.

Реклама не само за нас самите, но и за всички чужденци, които посещават страната ни. Именно това е вдъхновило Методи Жейнов при създаването на този страхотен редизайн с футуристичен привкус на нашите собствени банкноти.

2 лева

Кукерите, наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, суратиили джамалари, са българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.

5 лева

Проф. Иван Иванов Митев е български педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон, наречен „тон на Митев“.

10 лева

В България се произвеждат 70% от розовото масло в света. Българското розово масло печели златни медали на изложенията в Париж,Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано. В Долината на розите всяка година в първите дни на юни се отбелязва Празникът на розата. В град Казанлък, считан за столица на Розовата долина, е изграден историко-етнографският комплекс “Кулата”, където туристите могат да наблюдават примитивно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза. Там е разположен и специализираният Музей на розата.

20 лева

Кубрат Венков Пулев (известен като Кобрата) е български боксьор, бивш национален състезател. Роден на 4 май 1981 г. в София. Той е най-известният български боксьор в момента и се състезава в категория над 91 кг. Син е на боксьора в тежка категория и шампион от 50-те и 60-те години Венко Пулев.

50 лева

Национална астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа.

100 лева

Световните успехи на българските ученици по информатика и математика просто не спират.

Бихте ли искали да ползвате подобна валута?

Източник: www.obekti.bg