Трейлърът за снимания у нас Automata ни пренася в 2044 г., когато Земята се превръща в пустиня, а упадъкът на човечеството вече е необратим.

Докато хората се опитват да оцелява във все по-влошената околна среда, роботиката е в разцвет благодарение на корпорацията ROC, която създава първия квантов андроид Automata Pilgrim 7000...

Антонио Бандерас, който е и копродуцент, играе техен застрахователен агент, който разследва жалби и сигнали за дефектни андроиди. В хода на работата си той се натъква на тайни около новия модел и неразрешено манипулиране на изкуствения интелект...

Сюжетът напомня "Аз, роботът" по Айзък Азимов, но режисьорът Габе Ибанес ни обръща внимание не толкова на корените му в научната фантастика, колкото на сходствата с жанра "филм ноар", процъфтял в средата на ХХ век.

Българският принос, освен в предапокалиптичните локации, е и в екипа, където се откроява името на Армавени Стоянова, художник по костюмите и дизайнер на бижутата.

В актьорския състав е и вече бившата половинка на Антонио, холивудската звезда Мелани Грифит, но тя играе д-р Дюпре, която програмира роботите - а екранна съпруга на Бандерас е датската актриса Биргит Сьоренсен.