Ах! Скъпи мой мистър Бенет — викна тя още от вратата, — каква прелестна вечер, какъв чудесен бал! Колко жалко, че и вие не бяхте. Джейн събуди такова възхищение, не можете да си представите! Всички повтаряха колко е хубава, а мистър Бингли много я хареса и на два пъти танцува с нея. Представяте ли си, скъпи, танцува с нея цели два пъти, нея, единствена от цялата зала той покани и втори път. Първо покани мис Лукас. Отчаях се, като го видях да я кани, но, слава богу, никак не я хареса, та на кого ли се харесва пък тя, Джейн му взема очите още като я видя да се носи в танца. Заинтересува се за нея, запознаха го и я покани за вторите два танца. Сетне третите два ги изтанцува с мис Кинг, четвъртите два с Марая Лукас, петите два отново с Джейн, шестите два с Лизи, а пък Буланже…

— Ако той имаше капчица милост към мене — викна съпругът й нетърпеливо, — щеше да танцува два пъти по-малко! За бога, стига с тези негови партньорки. О, да беше си навехнал глезена още при първия танц!

"Гордост и предрасъдъци" Джейн Остин

През XVIII и XIX в. дамите винаги носели със себе си малко изящно бележниче или т.н. "Carnet de bal". В него по време на бал, театър или прием било прието да се водят дребни отметки - обичайно с куртоазно съдържание. Впоследствие ги използвали предимно за отбелязване имената на партньорите, на които дамата обещавала танц по време на бала.

Този аксесоар бил изработен от благородни метали като злато, сребро или материали като седеф, слонова кост, черупка от костенурка. Украсявали ги със скъпоценни камъни, рисунки, ръчна бродерия и миниатюрни портрети. В началото вложените странички били изработени от пластинки слонова кост.

Сarnet de bal представлявала малка кутийка, обикновено с правоъгълна форма, предназначена за съхранение на моливчето, както и страничките от слонова кост или седеф. Приличала на малка плоска кутия на верижка с няколко захванати като ветрило страници, а понякога и с отделения за дребна дамска козметика.



Имало и разновидности във форма на ветрило, тефтерче, цигулка, медальон.

Златно Сarnet de bal, покрито с прозрачен син емайл за фон и гравиран обков, било подарено на императрица Екатерина II от княз Потьомкин. Обсипано е с перли, опали, смарагди, диаманти и надписи, направени от двете страни: "С благодарност" и "За напомняне".



Отляво е аксесоарът на Екатерина II, а отдясно е Carnet de bal с образа на великата руска княгиня Мария Фьодоровна

Особена популярност Carnet de bal получило в началото на XIX в. с идването на танците, изискващи партньор. Считало се за неприлично да се танцуват повече от 3 танца с един и същи партньор, освен ако не е собствения годеник. В бележничето си дамите записвали последователността на танците и кавалерът, който ги е поканил за всеки от тях. В противен случай можело да настане объркване.

В книгата „Правила на светският живот и етикет. Добият тон” от 1889г. четем: „Да се дават обещания на кавалера повече, отколкото е нужно, или да сбъркате и за един танц да дадете обещание на двама, означава да се подложите на риск да станете героиня на скандал, защото кавалерите могат да захванат кавга помежду си, която понякога може да завърши плачевно.”

Carnet de bal изработено от слонова кост



Carnet de bal във форма на ветрило



Carnet de bal с вграден часовник и с ръчна бродерия



Изящeн френски Carnet de bal, XVIII в., Gilded Bronze, предмет на Vertu, Наполеон III



Carnet de bal на кралица Маргарита



French Dance Card, 1800



Carnet de bal, около 1765. Agate, gold



Сarnet de bal служи да напомня на всеки танцьор с кого си партнира. Заедно с аксесоара Port-bouquet той става неизменен елемент от балните тоалети. Постепенно пластинката от слонова кост се заменя с картон или хартия, на който предварително са отпечатани поредността на танците за конкретния бал. С течение на времето подобни бални бележничета започват да използват и мъжете.



Carnet de bal от картон, края на XIX века



Отляво - Carnet de ball oт Франция, отдясно - сребърно от Англия



Carnet de bal, Германия, 1873 г.



Carnet de bal от началoто на XX век



Carnet de Bal de Gladys Ewing (1912)

Автор на статията: Оливера Арнаудова-Попова
Art studio-Decoupage forever / www.decoupage.ucoz.com
Facebook page: Decoupage forever
Facebook Group: Decoupage forever
Статията е компилация от различни преводни материали