Московският театър за класически балет информираха, Жокер медиа, че в турнето включват и заслужилият артист на РФ Георги Смилевски, който е приел специалната покана, която му е била отправена.

Българската публика познава Смилевски от участието му и награди в Международния балетен конкурс във Варна през 1996 и 1998г.

През 2013 г. е носител на наградата „Света София” , която се връчва на руски културни дейци.

Роденият в България балетист Георги Смилевски е първи солист и художествен ръководител на Московския музикален театър "К.С. Станиславски и Вл. Немирович-Данченко".

Съдбата на този изключително талантлив танцьор се оказва изцяло свързана с традициите на руския класически балет. Веднага след приемането му в Държавното хореографско училище през 1985 г., той е сред щастливите избраници, продължили обучението си в Москва.

Така балетистът получава образованието си в едно от най-престижните училища в света. След като завършва Московското академично хореографско училище през 1993 г., Георги Смилевски постъпва в трупата на Юрий Григорович към Болшой театър.

Така започва неговият път към върховете на балетното изкуство. Той великолепно изпълнява всички партии, неизменно радвайки своите почитатели и ценители на балета с изящните си движения и талант. Българският зрител ще може да види Георги Смилевски в двете постановки на Московския театър за класически балет „Пепеляшка” и „Лешникотрошачката”.

Спирките от турнето са: Пловдив -11 декември - „Лешникотрошачката” и Стара Загора -15 декември, Операта – „Пепеляшка”.

В София ще бъдат представени и двата спектакъла 12- декември, „Лешникотрошачката” на П.И.Чайковски и 13 декември –„Пепеляшка” на С. Прокофиев в Зала 1 НДК.

Билети вече са в продажба в мрежата на Eventim.bg