За първи път по покана на „Жокер медиа” българските зрители ще могат да видят балетния спектакъл „ВЕЛИКИЯ ГЕТСБИ”. Той ще бъде представен в зала 1 на НДК на 18.04.16г. от 20ч. Международен проект, в който взимат участие общо 28 артисти от Мариинския театър, балетната трупа Complexions и украински солисти.

Трупа от перфекционисти, независимо, че са представители на различни школи. На сцената те намират общ език и класическата руска балетна школа с американския модернизъм създават един нов жанр. Звездата в спектакъла е украинецът Денис Матвиенко, който изпълнява соловата партия. През последните години той често е гост - изпълнител в постановките на Болшой театър. Неговата съпруга Алена Матвиенко е продуцент на „ВЕЛИКИЯ ГЕТСБИ”

" Ние решихме да размием рамките на жанра, - коментира Алена Матвиенко. – Аз съм уверена че ще дадем тласък в развитието на балета, като изкуство в по- прогресивно русло и също така ще разширим количеството на ценителите. Още от самото начало на работата ни над „ВЕЛИКИЯ ГЕТСБИ” предизвикахме интереса на експертите. Графикът на гастролите ни е пълен за следващата година. Любителите на балета ще могат да ни гледат в Европа и в Америка".

„Това е история за един човек, който не е в мир със себе си. На него не му харесва какъв е в действителност. Той се сдобива с богатство и признание, но пътят му към успеха има и тъмна страна. Той не е богат наследник. Всичко е спечелил сам , но не винаги по законния път. Той е самотен. За мен това е една история за самотата. „ Това са думи на режисьора и хореограф на спектакъла Дуайт Роден. Неговата биография е удивителна. Той е израсъл в Охайо. Започнал е да танцува на 18г. без никаква подготовка в класическите танци. Само с подходящи природни данни, музикален слух и добра координация той достига до световните върхове на модерния балет. В едно интервю той казва за себе си: „Аз постоянно танцувах. Измислях собствени танцувални движения и преходи между тях.” Случайно го вижда една балерина как танцува и го кани да присъства на една нейна репетиция. Това преобръща живота му. Той започва всеотдайно да се занимава с балет, неуморно репетирайки ежедневно. Само за пет години тази негова упоритост го прави член на една професионална балетна трупа и той се пренася да живее в Канада. Прогресирането в танците и израстването му като хореограф вървят паралелно. Вече 20 години той ръководи трупата си Complexions. Българските зрители ще могат да се насладят на един изключително интересен, в жанрово отношение новаторски спектакъл.

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg