С дълги и здрави коси като на самодива можем да се сдобием, ако приемаме правилните витамини. Всичко необходимо за организма трудно можем да осигурим само чрез храната. Затова трябва да приемаме допълнително от тези жизненоважни вещества.

Хубост

Учените са открили, че витамините в тъмнозелените листни зеленчуци помагат на дамите в борбата за здрава и красива коса. Тайната на спанака и броколите се крие във витамин А, който подхранва косата, прави я бляскава и я кара да расте по-бързо. Осен красиви коси всяка дама мечтае да привлича погледите с гладка и нежна кожа. Тя обаче е много чувствителна на замърсяването и на стреса, на който сме подложени всеки ден. Витамин Е е определящ за доброто й състояние. Той помага на кожата да запази своята хидратация и да произвежда нови клетки. Витаминът се среща в сладките картофи, авокадото, ядките и семената, фъстъченото масло, пшеничения зародиш и в много пълнозърнести храни. Недостигът на витамин Е води до преждевременни бръчки, бледа кожа, акне, а когато нараним кожата си, раните зарастват трудно.

Витамин С също е противник на стареенето и е незаменим антиоксидант. Той играе основна роля в синтеза на колагена. Важен е и за доброто състояние на костите. Приемът на нужните дози от витамин С спомага за по-бързо заздравяване на рани по кожата и за поддържането й в добро състояние. Той помага на организма да се бори с възпаленията и да ги преодолява по-бързо. Витаминът подпомага усвояването на желязото от организма. Затова към пържолата добавете и чаша портокалов сок, ако страдате от недостиг на желязо. Богати на витамин С са червената чушка, магданозът, кивито, ягодите, цитрусовите плодове, чесънът и други.

Четете още: Защо кремът за тяло не става и за лице?

Настроение

Липсата на определени витамини се отразява не само на здравето ни и на свежия ни вид, но и на емоционалното ни състояние. Недостигът на витамин D води до депресия и умора. 15 минути на слънце ни осигуряват доста от необходимата дневна доза. 90% от нея се образува при контакта на кожата с лъчите. Витамините от групата на B пък играят важна роля за нормалното протичане на метаболизма. Витамин К поддържа здраво сърцето. Той е изключително важен за правилното съсирване на кръвта и за усвояване на калция от костите. Той помага за понижаването на риска от костни фрактури, особено при дамите след менопаузата, при които има повишен риск от развитие на остеопороза. Магданозът е истинска съкровищница на този витамин, затова не забравяйте да поръсите обилно салатата си с него.
През грипния сезон, когато ни атакуват различни вируси, е важен не само допълнителният прием на витамини, но и на хранителни добавки.

Източник: monitor,bg