Арниката е диво растяща планинска билка, широко употребявана в медицината и хомеопатията. Има красиви оранжево – жълти съцветия и приятен, силен аромат. В традиционната и народна медицина се използват главно цветовете. Употребява се най – вече под формата на кремове, гелове, отвари, тинктури. Има силно изразени противовъзпалителни и обезболяващи свойства.

Маслото от арника се прилага най – често при мускулни и ревматоидни болки и травми. Може да се използва преди и след спорт и при интензивно физическо натоварване. Арниката успешно лекува навяхвания, натъртвания и ставни болки. Освен това маслото успокоява нервната система и подобрява работата на жлъчката.

Ваните с масло от арника действат много добре при контузии, вътрешни кръвоизливи, епилепсия, високо кръвно налягане. За целта може да се използва и тинктура от арника. Тъй като действат добре и на нервната система, ваните помагат за освобождаване от среса, намаляване на умората и са полезни при лечение на депресивни състояния.

Маслото от арника намира приложение и за облекчаване на болките в гърба и кръста, ако се използва при масаж. Кремът с арника е подходящ и при слънчеви изгаряния, ухапвания от насекоми, вътрешни кръвоизливи, шипове и схващания. Помага и при възстановяване след обездвижване.

Вътрешно арниката се приема за освежаване на дъха, успокояване на възпалени венци, лечение на язва, понижаване на висока температура. Успешно се представя и като имуностимулатор и подпомага организма за по – бързото справяне с инфекции, настинки.

Лекарствени продукти с арника може да намерите в почти всяка аптека, но може да си ги приготвите и сами у дома. Тинктура от арника се получава като се смесят 1 част билка и 10 части спирт. Сместа се оставя за 24 часа, след което се филтрира.

Масло от арника може да си направите като сместите 1 част тинктура и 5 части растителна мазнина (например слънчогледово масло) , добавете твърд парафин за сгъстяване до получаване на желаната консистенция на мазилото.

За масажи маслото от арника се комбинира отлично с масло от лайка, лавандула, ананас.