Арменските ястия са ни близки по вкус. Също като българската, тази кулинарна традиция е кръстопът между Азия, Европа и (през Турция) Северна Африка.

Вкусът на ароматните кюфтета ще ви отведе назад в едновремешната нашенска кухня "на баба", но с едно леко екзотично настроение, полъхващо от портокаловата кора, мангото и кедровите ядки.

Необходими продукти за 4- 6 порции

за външния слой:

500 г фино смляно агнешко месо
1 ч. ч. фин арабски булгур
сол и пипер на вкус
за пълнежа:
500 г смляно агнешко месо
1 с. л. олио
2 глави лук, ситно нарязани
2 с. л. ситно нарязан магданоз
1 чушка, ситно нарязана
50 г кедрови ядки
½ ч. л. лют червен пипер
1 с. л. нарязан джоджен
1 с. л. нарязан босилек
сол и черен пипер на вкус
2 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
за оризовата салата:
2 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
4 с. л. зелен лук или праз, нарязан
1 ч. л. настъргана кора от портокал
2 с. л. сушени домати, нарязани
4 с. л. манго, нарязано на кубчета
100 г козе сирене, нарязано на кубчета
2 с. л. зехтин
1 с. л. ябълков оцет
2 с. л. запечени орехи, нарязани

Начин на приготвяне

1. За оризовата салата всички продукти без ядките се смесват, подправят се със сол и пипер на вкус и се слагат за 1 час на студено. Преди сервиране се подправя отново на вкус и се поръсва с ядките.

2. Месото за пълнежа се слага в загрят тиган с незалепващо покритие с 1 с. Л. Олио. Разбърква се, докато стане на малки парченца. Добавя се лукът и се бърка, докато се задуши. Слагат се магданозът и чушката и се оставя за още 10 мин. на тих огън. Слагат се останалите продукти без бульона, разбъркват се и се пълнежът се охлажда.

3. Продуктите за външния слой на кюфтетата се месят, докато се получи меко тесто. С мокри ръце се правят топки с големина на малко яйце. С пръст се оформя кухина, в която ще се сложи 1 лъжица от пълнежа. Затваря се отворът.

4. Кюфтетата се пускат във врящия бульон за 10 мин., или докато изплуват. Сервират се с оризовата салата. Останалите студени кюфтета може да се запържат на другия ден в сгорещено масло.

Източник: www.menumag.bg