Няма нищо по-тъжно – и по-лошо за здравето – от поемането на калории и трупането на килограми с ястия, които не си заслужават. А след гаргантюанското „плюскане” през зимата настъпва моментът да загърбим обилните трапези.

Знаете ли, че от средата на XIX в. до наши дни консумацията на захар, например, е нараснала 5 пъти: на всеки жител на планетата се падат по 5 кг, а на година – по 25 кг. Организмът знае как да се справя с недостига, но не и с излишъка. Рязкото увеличение на разпространението на диабета, сърдечносъдовите заболявания и някои видове рак е пряко свързано с тази консумация. Да не говорим, че захарта ускорява стареенето: научните изследвания показват, че тя благоприятства преждевременната поява на бръчки. (И не си мислете, че кафявата захар ви осигурява предимство, цветът й се дължи на примесите или на меласата, ползвана като оцветител.)

Колкото до другия тих бял убиец, солта, тя стимулира апетита, същевременно води до повишено кръвно налягане и рак на стомаха. За да преоткриете истинския вкус на храните, изобщо не слагайте солница на масата. Винаги можете да добавите билки и подправки (босилек, кориандър, канела, джинджифил и др.), които придават характер на ястията.

Ако си търсите четива, които залагат на комплексния подход към здравето, спокойно можете да се доверите на д-р Фредерик Салдман. Той няма претенция за монопол върху някакви тайни, в този смисъл книгите му не са комерсиални. Затова пък предлага антидот-решения на всички онези масово разпространени болести, физически смущения и неразположения, които превръщат ежедневието ни в ад. Като не пропуска да преброи вредните ни навици.

Ето една констатация, която не подлежи на оспорване: 30% по-малко калории водят до 20% удължаване на продължителността на живота. Как ви се струва? Д-р Салдман развенчава мита за пропуснатото хранене, особено що се отнася до закуската. Спокойно можете да я пропуснете (особено ако не изпитвате ясно изразен глад!), защото сутрин е по-важно да оводним добре организма.



През целия човешки живот през храносмилателния ни тракт преминават най-малко 30 тона храна... Отчасти дълголетието ни зависи от състава на тази храна. Бадемите например притежават удивителен състав от хранителни вещества: влакнини, антиоксиданти, желязо, цинк, магнезий и множество витамини. Авокадото и артишокът са могъщ съюзник на диетите и доброто здраве. Същото важи за броколите, морковите и сардините.

Ето я и добрата новина за любителите на червеното месо. При добро съчетаване на червеното месо с други съставки рисковете от развитие на рак на дебелото черво намаляват. Препоръчват се храни, богати на устойчиво нишесте, и такива, които упражняват защитен ефект върху чревната лигавица. Устойчивото нишесте не се смила в стомаха и в тънкото черво и по този начин, достигайки дебелото черво, освобождава защитни молекули като бутиратите. Те се съдържат в печените картофи, фасула или лещата.

Д-р Салдман не натрапва диети, а препоръчва подход. Не пропуска да ни погъделичка - с кратък разказ за свойствата на черния шоколад, например. Да ни усмихне свенливо - като сравни вагината със „самопочистваща се фурна“, която не се нуждае от специални продукти за интимна поддръжка. Или да скандализира схващанията на маниаците на тема чистота – „прекалената хигиена убива хигиената”.

Истината е, че всички ние се раждаме с добри и с лоши гени. Представете си, че някои се раждат с 85% добри и с 15% лоши гени, а при други е обратното. Противно на всички схващания, крайният резултат не е предвидим. Може при раждането да разполагаме с добри карти, но да ги изиграем лошо, и обратно. Накратко, важно е не изходното качество на гените, а онова, което правим с тях, намеква д-р Салдман.

Колкото до влиянието на стреса и негативните емоции, експертът е категоричен: престанете да предъвквате миналото, отглеждайте щастието си тук и сега. Тялото и психиката на човека са градина и единственият градинар в нея е нашата воля.