Два пъти бях на Испанския площад и два пъти пропуснах да се отбия в тази истинска реликва, стаена в самото сърце на Рим – Antico Caffe Greco.

„Който няма глава има крака“ са казали мъдрите хора и ето ме днес пред вратите на кафенето, завърнала се на Piazza di Spagna за трети път.

Antico Саffe Greco се намира на улица Condotti и е едно от най-старите кафенета в света, а във Вечния град е най-старото.

Четете още:НАЙ-НАКРАЯ ГИ ВИДЯХ - ИСПАНСКИТЕ СТЪЛБИ


Основано е още през 1756-та, като първият му собственикът му бил грък. На него именно е кръстено кафенето – Grеco (Грък). Предприемчивият чужденец постигнал успех, продавайки силно кафе в миниатюрни чашки.

Днес атмосферата на кафенето е запазила автентичността си, ароматът на кафе изпълва пространството, а класата в интериора и обслужването те кара да се промениш с прекрачването на прага – от наивен, въодушевен турист се превръщаш в особа с вкус към доброто кафе и афинитет към старинния лукс.

Поглеждайки напред към коридора, отвеждащ във вътрешността на кафето, ми се привиждат фигурите на едни от редовните му велики посетители в миналото – Гьоте, Байрон, Гогол, Вагнер, Андерсен... В последните години от живота си самият Стендал е живеел непосредствено до кафенето и често се е отбивал за глътка ароматен, черен елексир.

Казват, че тук Росини композирал произведенията си, а Гогол е дописвал своите „Мъртви души“.

В интериора са вплетени подписи и портрети на посетителите, стъклени рамки с автентични ръкописи на Гогол... Сбъдната мечта за "книжен плъх" като мен.

Стига лирични отклонения! Това, което си подарих в Caffe Greco, бе разкошно мокачино и половин час четене в тихата копмания на възрастен господин, облечен в кремав костюм и бастунче в карамелен цвят. Не ми беше удобно да го снимам, за да ви го покажа, но бе същи княз Мишкин на старини – с любопитен и мил поглед, изпращащ всеки подминаващ масичката му с усмивка и някоя и друга отпита глътка билков чай.


Не пропускайте това местенце!

Маслени сладки с пудра захар... Някой?

Сдобих се с такава кутия за кафе, която мисля да краси бар плота у дома

Сервитьорите са облечени в черни фракове

Четете още: НАЙ-РОМАНТИЧНИТЕ МЕСТА В РИМ