Скъпи съотечественици! Следващият път, когато се обърна към вас, ще е на 31 декември, в 23:55. Истината е, че аз ще съм новият президент на Република България. Обявена съм под друго име, но умишлено никъде не може да се открие повече информация за мен. Защо не съм представена с истинското си име? По правни съображения, само това ми е позволено да кажа... засега.

Да започнем с това, че моят колега политик Уинстън Чърчил казва "Ако истината има много страни, то лъжата има много гласове". Затова смятам да започна сама да представлявам един вокален квинтет и да ви лъжа, любими гласоподаватели, на няколко гласа. Ще ви кажа, че ще строя магистрали. Ще ви уверя, че ще повиша заплати и пенсии. Ще обещая нови детски градини и ясли, по-високи майчински, по-ниски цени на продуктите за малките деца, безплатни учебници, а също и да премахна винетките, а за всеки безработен да подарявам личен Митьо Пищова, който да го забавлява с кебачета, вафли и джакузита.

Ще съм строга, но справедлива! Повлияна съм от Ницше, Киркегор и малко от Хайдегер - смятам своето битие за по-значимо и есенциално от това на всички останали, но няма да го демонстрирам и манифестирам бясно, така че да ви дразня. Ще съм единственият политик, който да си признае, че първо ще осигури своите комфорт и добруване, а после ще мисли за чужди заплати, данъци, такси, цени и всичко останало. Време е да има дама начело на страната ни, сериозно. Ще източвам еврофондове, ще надписвам четворно сметки за огромни поръчки, ще ви оправя за 800 дни... или поне себе си ще оправя за толкова. Първа дама няма да имам, но първи кавалер ще си е моят, знаете го. Той е малко като Фарамир от "Властелинът на пръстените", но никой няма да го атакува така бясно, всеки трябва да си има приоритети. И все пак: по-добре Фарамир отколкото Ам-Гъл, нали така?

Връщам се на предизборната си кампания. Ще обещая всичко, което някой иска. Казах по-горе какво. После ще влизам в диспути с всички останали кандидати. Разбрах, че двама вече са отпаднали поради нередовни документи. Останалите ще бъдат покорени от моя фриволен чар с елементи на антиутопични и дистопични възгледи в стил на тропически плод с часовников механизъм. Ще приветствам всяка грижа към книгите (защото, нали, някои температури са 451 по Фаренхайт, а по принцип знаем, че ръкописите не горят).

И понеже все пак се стремим към матриархат (който, разбира се, реално никога не е изчезвал), нека сме смели и задружни. По-високи заплати на всички представителки на нежния пол спрямо мъжете на същите позиции във всички сфери! На всяка жена шофьор със "златен" талон - безплатен апартамент в елитен квартал! На всяка майка героиня (с поне три деца) - три апартамента! На всяка самотна пенсионерка с деца и безнадеждно ежедневие - пет апартамента! Въобще, идеята ми е да се раздават апартаменти, автомобили и всичко необходимо. Но нека не се връщаме към онази утопична и малоумна комунистическа идея: "От всекиго според способностите - на всекиго според потребностите". Нека сме честни: вие работите, а аз ви ръководя. Това ще е едно авторитарно управление, което ще докаже, че една дама със силна ръка и втора, още по-силна, може да се справи с всякакви недоволства... най-вече от страна на мъжете. Мъжете, мили дами, са създадени за репродукция и носене на тежки предмети. Те не трябва да мислят, така че нека забравим завинаги онези години, когато някои дами са били едва ли не придатък към мъжа си, чистели са, готвили и прали, подреждали и полагали всякаква необходима грижа за благоверния си господин. Тези времена са отминали безвъзвратно и онова, което разправя Пабло Пикасо - че за да направиш жена, трябва да я хванеш здраво за гърлото - ще се окаже поредната сексистка псевдоинтелектуална шега, която реално принизява самите мъже пред нас.

Скъпи съотечественици! И най вече дами! Имайте търпение до края на декември. Още малко остава. После никой няма да може да ни спре.

автор: Ана Островска