Автор
Кристина Кирова

Амал - ливанската перла на Джордж Клуни

Днес Амал Клуни, една от най-стилните и очарователни известни дами, празнува своя 39-и рожден ден.

Тя се прочу в света на шоубизнеса като жената, спечелила сърцето на един от най-харизматичните актьори – Джордж Клуни.

Амал е родена през 1978 г. в Бейрут, а няколко години по-късно семейството й се премества в Лондон. Там майка й работи като кореспондент за вестник „Aл Хаят”, а баща й се връща в ливанската столица и преподава икономика в Американския университет там. Амал Клуни развива успешна кариера на адвокат. Тя завършва право в Оксфорд като бакалавър, а магистърската си степен получава в Нюйоркския университет, където постига завидни успехи в сферата на публичното право. Скоро след завършването си бъдещата госпожа Клуни започва работа в една от най-престижни правни кантори в света - Sullivan & Cromwell. През 2010 г. Амал се завръща в Лондон и започва работа в адвокатска кантора с богата история в сферата на гражданското право. Тя е водила много международни дела и е признат експерт в международното и наказателното право, била е адвокат на Юлия Тимошенко и съветник на Кофи Анан.

Амал Клуни е била гост-преповадател в Лондонския университет и в Правната академия в Хага.



Известно е, че Джордж Клуни е бил запленен от красивата ливанка още когато я срещнал за първи път, но тя не откликнала на симпатиите му. Актьорът обаче бил достатъчно настоятелен и днес те са една от най-вдъхновяващите двойки. Амал и Джордж се женят през септември 2014 г. в Италия, а средствата от продажбата на снимките от сватбата им, те даряват на благотворителна организация, свързана със защита на човешките права.

Да си припомним и някои от най-вдъхновяващите цитати на Джордж Клуни за любимата му Амал, както и нейни, свързани с философията й за живота:

"Още, когато я срещнах знаех, че тя е изключителна. Чудех се дали изобщо имам шанс да изляза с нея. Бяхме приятели известно време и за щастие тя каза "Да".

"Много бързо разбрах, че искам да прекарам остатъка от живота си с Амал".



"Aко сте от онези дами, които лежат на плаж на Малдивите, трябва да знаете, че на километър от вас има жени, които са бити всекидневно. И вие трябва да намерите начин да покажете, че сте против насилието над тях".


"На Малдивите демокрацията отдавна не съществува".

"Хора, които правят всичко със страст, винаги постигат успех и са добри в професията си".