Ако сте забелязали обриви, подуване или сърбеж по бузите, челюстта или ръцете, е възможно да сте алергични към метала във вашия телефон.

В последните години мобилните телефони бяха обвинявани в какво ли не - че буквално ще изпържат мозъка на потребителя, че променят стойката ни и че нарушават нормалните комуникации лице в лице.

Този път учени добавят още един упрек - телефоните могат да ни донесат и неприятна алергия.

Четете още: Селфитата триумфално превзеха 2013-та

Ново проучване на датски и американски учени установи, че метали като никел, хром и кобалт, които се срещат в популярни апарати на BlackBerry, Samsung и LG, могат да причиняват дразнене на кожата.

От 2000 г. насам са регистрирани най-малко 37 случая, при които кожни заболявания са били причинени от мобилни апарати. За потребителите, имали нещастието да се окажат алергични към тези метали, симптомите варират от зачервяване, мехури, екземи и др. Учените предупреждават, че много мобилни телефони имат опасни метали в слушалката си, бутоните или корпуса и че хората трябва да се обърнат към лекар в момента, в който установят подозрително зачервяване на определени места по тялото си.

Източник: obekti.bg