Паметник на Алеко Константинов и неговия герой Бай Ганьо ще краси входа на пешеходната зона на бул. „Витоша” в София.

Идеята е на Столична община след големия успех с фигурите на Пенчо и Петко Славейкови на площад „Славейков”, които вече са една от забележителностите на града.

Скулптурите на Щастливеца и неговия най-известен герой ще бъдат първите от 6-те предложения за модерни паметници на най-оживения столичен булевард „Витоша”.

Решихме първата градска композиция да е на големия български писател Алеко Константинов, обясни зам.-кметът по културата Тодор Чобанов пред "Монитор".

Фигурите ще са разположени в ремонтираната част на булеварда в близост до метростанция "НДК".

В надпреварата за извайване на фигурите се борят два проекта, а победителят ще стане ясен до няколко седмици.

Единият проект е на авторски колектив "Алеко" - арх. Светла Деанкова-Статкова и скулптора Неделчо Константинов. Той представя Алеко Константинов седнал на маса и пиещ кафе с поглед към Витоша, а героят му Бай Ганьо е изправен с гордата стойка и нарамил дисагите.

„Хем гледа героя си с възхищение, какво е създал, хем и малко му пречи, нали, това иска да каже”, казва Неделчо Костадинов пред bTV.

Вторият проект е на авторски колектив "Круша", на арх. Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов. Той предвижда Щастливеца и неговият герой да седят на една маса. При него Бай Ганьо подава на Алеко круша, като препратка към известното произведение.
Бай Ганьо всеки ден го виждам на Витошка. Това не е новина. Иначе сериозно - браво за идеята.
хм
Авторите на проектите казват, че при реализацията могат да добавят още два стола и така желаещите да могат да седнат на една маса с автора и неговия герой.

И при двете композиции образът на Бай Ганьо ще прилича на покойния актьор Георги Калоянчев, а неговите наследници са дали своето съгласие.

Бронзовата фигура трябва да струва около 80 000 лв., ще се прави с общински пари и дарения. Тя ще бъде монтирана до края на годината по повод 150-годишния юбилей от рождението на големия фейлетонист Алеко Костантинов.

Кои ще са останалите пет композиции на "Витоша" ще се решава на по-късен етап. Сред предложенията са спортният коментатор Николай Колев-Мичмана, футболната легенда Георги Аспарухов-Гунди, актьорът Тодор Колев и други.