В последно време дори по-възрастните поколения започнаха да обръщат внимание на здравословното хранене. В големите хранителни вериги задължително има отделен щанд за нискокалорични и полезни продукти, а броят на специализираните "био" магазини нараства все повече.

Сред нашумелите супер храни несъмнено се нарежда авокадото. То спада към семействата на плодовете, зеленчуците и ядките едновременно. Произхожда от Централна Америка и навлиза в Европа през XVII в. Авокадото е широко популярно заради меката текстура, интересния си вкус и многото полезни витамини и минерали, които съдържа.

Но нека видим какви точно са полезните действия на този вълшебен плод, ако го консумирате всеки ден.

1. Предпазва от сърдечни болести

Сърдечните заболявания са много коварни, а ние почти не взимаме мерки срещу тях. За сърдечните проблеми няма възраст, те зависят изцяло от начина ни на живот, хранене, от пълноценния сън, генетичната ни предразположеност и още много други фактори. Доказано е, че авокадото е полезно за сърцето, предпазва кръвоносните съдове от запушване и понижава високия холестерол. Съдържа много антиоксиданти и прочиства кръвта. Подходящ е и за хора, страдащи от анемия.

2. Помага при отслабване

Според научни изследвания авокадото е много ефикасно средство за редуциране на теглото. Включете го в менюто си под най-различни форми и ще имате дълготрайно усещане за ситост, но в същото време ще ви помогне да отслабнете. Това се дължи на количеството фибри, което се съдържа във всеки плод.

3. Намалява риска от рак

Авокадото ни зарежда с фитохимикали, за които е известно, че предпазват от рак. Освен това учените твърдят, че плодът може да изиграе много важна роля за намаляване на риска от рак, по-специално този на гърдата и простатата. В бъдеще се очакват много обещаващи резултати от проучвания за ефекта на авокадото срещу рака.

4. Ще запази кожата и зрението ви

Още една от прекрасните функции на авокадото. Витамините, които съдържа запазват кожата и я предпазват от стареене, а също така съхраняват и зрението. Благодарение на каротеноидите лутеин и зеаксантин очите ни са предпазени от UV лъчи, а кожата ни е по-мека и красива.

Приемането на авокадо всеки ден ще ви накара да засияете.

Ето и няколко рецепти, които можете да опитате:

Смути с авокадо

½ добре узряло авокадо

1 банан

½ чаша нискомаслено кисело мляко

по желание може да добавите и шепа лед

Сложете съставките в блендера и миксирайте

Салата с бекон, праскова и гуакамоле

1 праскова

2 добре узрели плода авокадо

¼ червен лук

2 изпечени парчета бекон

сол и пипер на вкус

Нарежете прасковата на малки кубчета и ги изсипете в купа. Пасирайте авокадото и го прибавете към прасковата, след това запечете бекона и го смесете с останалите съставки. Накрая прибавете и лука към гуакамолето. Можете да се насладите на ястието с тортила чипс.