На всеки му се е случвало поне веднъж в живота да прави секс без предпазни средства. В бързината и еуфорията да се награбите на мига, е възможно с партньора ти да забравите за презерватива.

Непреодолимото сексуално желание, често в комбинация с неприлично количество алкохол, си казват думата. А и усещането е толкова чувствено, когато кондомът си остава недокоснат върху нощното шкафче. Жарки целувки, стонове и пози, които си си представяла само в най-смелите си еротични фантазии... Потните ви тела се преплитат и след дълга любовна игра, последвана от зашеметяващ оргазъм, той свършва. В теб!

Тук сладката умора и алкохолът си казват думата. Толкова ви е хубаво, че се унасяте и заспивате. А със слънчевите лъчи идва не само махмурлукът, но и угризенията. Безброй въпроси прелитат един след друг: „А ако не ми дойде?“, „Ако съм бременна?“, „И сега какво? Аборт?!“...

Не се шашкай! Всичко е под контрол. Поеми си дълбоко въздух, усмихни се, подреди мислите си с едно горещо кафе и действай бързо.

Колкото по-бързо вземеш мерки, толкова по-голям шанс имаш за предотвратяване на евентуалните последствия. Спешната конрацепция под формата на таблетка, която се приема през устата, оказва действие максимум до 72 часа след гафа. Тя действа като потиска, забавя и десинхронизираГаф по време на секс овулацията. По този начин блокира шансовете за бременност. Това не е обикновено хапче-антибебе, което можеш да взимаш всеки път, щом с партньора ти не сте били достатъчно предпазливи в леглото.

Ударната доза хормони, която съдържа таблетката, предполага, че тя не е предвидена за системно приемане. Може да я използваш веднъж месечно, което също не е за препоръчване, т.е. тя е за изключителни случаи - не бива да ти става навик. Могат да се проявят и странични ефекти – болки в корема, замайване и повръщане.

Около седмица след приема на таблетката е възможно да получиш кръвотечение за няколко дни, все едно си в цикъл, което е нормално и не бива да те притеснява. Това ти гарантира, че дори да си заченала, си се освободила от нежелания плод. Гаранцията е 95 %, така че не е излишно да посетиш и гинеколога си след няколко дни.

Абсурдните митове

Има куп бабини деветини, към които не трябва да прибягваш в никакъв случай. Из форумите в интернет можеш да прочетеш, че ако правиш незащитен секс, веднага след това трябва да сложиш във влагалището си тампон, напоен с оцет или Кока-Кола.

Половин таблетка аспирин или друго подобно, разтворимо във вода хапче също вършели работа. Те „обезвреждали“ сперматозоидите.

Друг широко разпространен мит разказва как две таблетки хинин и гореща баня вършат чудеса.

От неприятните последствия от подобни експерименти може да не се отървеш цял живот. Отделен въпрос е колко „ефективни“ биха могли да бъдат тези легендарни илачи.