Когато кремът за очи не ви помага или пък не искате да използвате непрекъснато коректор, може би е време да помислите за друго разрешение на проблема с тъмните кръгове под очите.

Те могат да бъдат резултат от генетична предразположеност, липса на сън или прекаляване с алкохолни напитки. За да изберете правилното решение на проблема е добре да се задълбочите в причината за появата му.

В частност тъмните кръгове могат се появят заради по-тъмна пигментация, по-видими кръвоносни съдове или сянка, която се получава от мускулите и сухожилията на носа ви, които са разположени в близост до очите. Как да разберем какъв е проблемът?

Ако когато дръпнете кожата под очите си, кръговете започнат да изчезват, най-вероятно проблемът ви се крие именно в тази сянка. Ако пък не – те се дължат на кръвоносни съдове. С остаряването, кожата ви изтънява, като по този начин кръвоносните съдове и вените стават по-видими.

Ако кръговете ви не изглеждат червеникави, тогава най-вероятната причина за появата им е пигментация.

Как да отстраним тъмните кръгове под очите? Ако сметнете, че пигментацията е вашият проблем, можете да третирате мястото с продукти, които съдържат ретиноид и хидрокинон или пък да се подложите на лазерна манипулация. Затова кои продукти с ретиноид и хидрокинон е добре да използвате, се посъветвайте с дерматолога си.

Ако пък искате по-бързо да се разделите със сенките под очите – лазерът е решението на проблема ви. Това обаче е и най-скъпото решение, защото, за да постигнете добър резултат, е нужно да третирате цялото си лице.

Ако установите, че проблемът ви се крие в кръвоносните съдове, потърсете козметични продукти, които имат свойството да ги свиват. Кофеинът е най-честата съставка, която козметичните компании използват за решаването на този проблем. Ако те не помогнат, можете отново да се обърнете към лазера.

Добрата новина е, че за разлика от по-горния вариант, ще трябва да третирате единствено областта под очите и съответно ще ви излезе по-евтино. Ако сянката предизвиква появата на тъмните ви кръгове, имате само едно решение. Нужно е да запълните мястото между горната част на носа и вътрешните ъгли на очите си с филър. Тук козметичните продукти трудно ще ви помогнат. Въпреки това всички видове сенки под очите изглеждат още по-зле на суха кожа. Затова е важно да я хидратирате.

Ето и няколко общи съвети от zdrave.bg, за това как да се справите с тъмните кръгове в домашни условия:

1.Не забравяйте да пиете достатъчно количество вода.

2.Полагайте слънцезащитен крем под очите с фактор SPF 30, преди да излезете на плажа. През другото време използвайте крем за около очите, който съдържа и слънцезащитен фактор.

3. Наспивайте се.

4. Правете си "маски" за очите, като използвате охладените пакетчета след приготвяне на черен или зелен чай.

5. Друга доказана маска е да наложите кръгчета от краставици върху очите си за 15 минути.

6. Сведете до минимум употребата на сол. Консумирайте по-малко мазни и пикантни храни, тъй като те влияят лошо на функционирането на бъбреците.

7. Използвайте крем за очи със съдържание на витамин К.

8. Приемайте достатъчно витамин С, тъй като той укрепва стените на кръвоносните съдове.

9. За укрепване на стените на кръвоносните съдове консумирайте по-често следните храни: боровинки – черни и червени, стафиди, касис, лук, магданоз, бобови култури, черен и зелен чай.

10. Избягвайте употребата на алкохол.