Автор
Роси Кацарова

Абсурдните виждания за красота по света

Криви зъби

В западната култура белите и прави зъби се свързват с привлекателност. Затова ни е трудно да си представим, че не навсякъде приемат така наречената холивудска усмивка за красива. Но уви, истината е точно такава.

В Япония например се смятат за привлекателни кривите зъби – мода, известна под името "yaebа", която е популярна и сред младите, и сред по-възрастните японци. В някои разкрасителни и козметични салони дори се продават специални аксесоари, имитиращи криви зъби.

Белези по тялото

В Нова Гвинея и сред различни племенни групи в Западна Африка колкото "по-декорирано" е женското тяло и лице със специфични белези, толкова по-привлекателно е то.

Така желаните в гореспоменатите територии белези се получават след разрязване на кожата със специални куки и натриване на наранявания със сокове от различни растения и пепел в продължение на месеци. В резултат местата се възпаляват и остават релефни белези.

Сърцевидна форма на лицето

В Южна Корея пластичната хирургия е изключително разпространена, а представителките на нежния пол лягат на хирургическата маса най-често, за да се сдобият със сърцевидна форма на лицето.

Да, в източноазиатската държава това се смята за абсолютно изящество и много дами минават през болезнена интервенция, включваща чупене на челюстта на три места и премахване на част от костта, за да се сдобият с подобна форма на лицето.



Интересен факт е, че хирурзите в Южна Корея са толкова добри, че създават проблеми на пациентките си със служителите на границата, които трудно ги разпознават по снимките в личните документи.

През 2009 г. 23 китайки се сблъскват с проблеми на връщане от Южна Корея в Китай, след като са се подложили на операцията. Жените са спрени от паспортния контрол, защото според служителите имали по-големи очи, по-висок нос и по-тесни брадички, отколкото на снимките в паспортите им. След преминаване през продължителни проверки жените най-накрая са допуснати в Китай с препоръката да сменят документите си за самоличност.

Затова някои болници в Южна Корея издават сертификати за пластична хирургия на пациентите си. Тези документи доказват, че лицето на снимките в личните документи и лицето пред очите на представителите на властите е едно и също. В сертификата се вписва номерът на паспорта на пациента, името на болницата, където е извършена операцията, и срокът на престоя в болницата.

Затлъстяло тяло

В Мавртитания няма как да си намериш съпруг, ако си не просто пищна, ами видимо страдаш от затлъстяване.

"Слабото момиче е позор за родителите", гласи мавританска пословица, а за най-привлекателни се смятат дамите с множество тлъстинки в коремната област.

Затова и родителите пращат още от малки дъщерите си на специални лагери, където да ги угоят, за да е сигурно, че ще си намерят съпруг след години. За да постигнат това, там те приемат по 16 000 калории на ден при препоръчителни 2 000.

След прочетеното дотук едва ли ще ви учуди разкритието, че жените в Мавритания не доживяват дълбока старост заради множество здравословни проблеми.

Фалшива превръзка на носа

Иран е столицата на ринопластиката. Това е една от най-често правените интервенции в Ислямската република не само защото изящният нос е приеман като основен белег за привлекателност, но и защото процедурата е изключително скъпа. Фактът, че може да си я позволиш, показва, че принадлежиш към по-висока социална класа.

Затова и някои хора ходят с превръзка на носа, дори и да не са се подлагали на ринопластика, за да объркат околните за произхода си.

"Не" на тена

Белият порцеланов цвят на кожата, особено на лицето, винаги е бил на почит в азиатските страни, където дамите дори използват избелващи пудри за разлика от жените на Запад. Затова и в Китай през последните години са изключително популярни фейскините – бански за лице, които предпазват кожата от почерняване.

Шия на жираф

В племето каян, обитаващо Мианмар, приемат за привлекателни не просто фините шии, а наистина дългите.

За да бъдат харесвани и за да си намерят съпруг, жените от това племе разтягат шиите си до впечатляващите 50 сантиметра. Това се постига чрез поставяне на пръстени от мед на врата още в ранна детска възраст.

Първоначално се слагат 5-10 гривни, докато тялото свикне, а след това всяка година се прибавят нови и нови.

Тази странна традиция се корени в миналото. Тогава металните гривни около врата са служели единствено, за да пазят жената от острите зъби на тигрите. Но постепенно разтягането на шията, получено вследствие на носенето им, се превръща в основен белег за физическа красота. А самите медени огърлици започват да се приемат като символ на просперитет и охолство.



Разтегнати уши

Всяка жена обича изящните обеци, но при дамите от остров Борнео те са не просто аксесоар, а средство, осигуряващо им най-красноречивия за тяхната култура белег за физическа красота, а именно разтегнатите уши.

Още в ранна детска възраст меката част от ушите на момичетата се разтяга с помощта на бронзови тежести във формата на кръгли обеци.

Тежестите се увеличават постепенно, като в определен момент достигат до 3 килограма, а крайната цел е ушите да се разтегнат до под раменете.

Разтегнати устни

Друго общество, свързващо красотата с разпъване на определени части от тялото, е племето Мурси в Етиопия.

В тази общност за привлекателни се приемат силно разпънатите устни.