Абортът е най-тежкият проблем в интимния свят на жената, но още по-страшно е, когато се превърне в политика. Точно това се случва в последните дни. Новият курс на Доналд Тръмп изправя хиляди жени пред угрозата да останат без адекватни медицински грижи при прекъсване на нежелана бременност.

Противниците на абортите се завърнаха под светлините на прожекторите с масово шествие от Белия дом до Върховния съд, наречено „Поход на живота“. Вицепрезидентът Майк Пенс побърза да обяви „исторически обрат“, а Тръмп заяви „пълна подкрепа“ за шествието в социалните мрежи. Участниците, видимо значителни на брой, останаха доволни, че мнението им се чува по върховете на властта след 8-годишното забвение от Обама.

Абортите са легализирани през 70-те години на миналия век, но до днес са една от най-големите разединителни линии за американците. Консервативни и религиозни общности периодично настояват за забрана или поне за драстичното им ограничаване. Досега т.нар. „Pro-life” движение (“за живота“) беше разпокъсано и без единно ръководство, но ето че намери важни съюзници във Вашингтон.

Защо това е притеснително?

Не е тайна, че много републиканци искат спиране на бюджетната издръжка за 101-годишната организация Planned Parenthood, през която се извършват половината от абортите в САЩ, или около 325 000 на година. Над 2.5 милиона души, особено тези с ниски доходи, посещават клиниките на сдружението за превенция и лечение на болести, предавани по полов път, безопасни условия за раждане, следродилна подкрепа и т.н.

Темата предстои да се дискутира, а междувременно новият президент получи първа обществена легитимация. „Походът на живота“ застана от другата страна на барикадата срещу Марша на жените. Тръмп напипва начин да противодейства на протестите срещу себе си – като извади картата срещу абортите и застраши правото на избор по тази деликатна тема.

Първо по света, а после?

Първите му действия бяха именно в тази посока, макар и извън границите на САЩ. Едва стъпил в Белия дом, Тръмп спря финансирането на чуждестранни неправителствени организации, които предоставят консултации и медицински услуги за аборт. Ако искат да получават субсидии, те не трябва дори да споменават това като средство за семейно планиране.

Това е т.нар. политика „Мексико сити“ - на името на града, където президентът Рейгън я представя през 1984-та година. Аргументът е, че САЩ няма да подпомагат абортите в нито една държава по света. През годините „Мексико сити“ е атакувана от демократите – Клинтън и Обама я отменят, но в последствие е възстановявана от републиканците. Именно това направи Тръмп.

За различа от предшествениците си, той разширява забраната до широк спектър от здравни програми за подпомагане, включително за превенция от ХИВ/СПИН, възлизащи на милиарди долари. Организацията Marie Stopes International обяви, че ако свие пакета от услуги, това ще доведе до извършване на 2.1 милиона рискови аборти от неквалифицирани лица и 21 700 смъртни случаи до края на мандата на Тръмп.

Смята се, че „Мексико сити“ ще „струва“ около 600 милиона долара на чуждестранните сдружения. Много от тях функционират в развиващите се страни, Африка и Латинска Америка, където се очакват и най-сериозните негативни последствия. Неслучайно правозащитници сравниха указа със смъртна присъда, а Холандия започна да събира средства, за да компенсира сумата.

Тръмп се защити, че само по този начин парите на американските данъкоплатци няма да отиват за „принудителни аборти и нежелана стерилизация“ по света. Тези думи обаче бяха разчетени като заплаха срещу вътрешните опоненти, че скоро това ще се пренесе и в САЩ.


Като предупреждение: „Искате ли да ви се случи и на вас?“.

В телевизионно интервю, още по време на кампанията, той обяви, че жените, прекъснали умишлено бременността си, трябва да бъдат наказвани. След това се коригира, прехвърляйки вината върху лекарите. А сега на практика се разправи с техните „съучастници“ зад граница.

Един президент трябва да си даде сметка, че дейността на тези групи е основно свързана с превенция, сексуално образование и здраве. И че абортът не е прищявка в случаи на изнасилване, сексуална експлоатация, генетично увреждане, трайна бедност и други проблеми.

Фотографите на Белия дом са уловили показателен кадър от подписването на указа – своенравният лидер, седнал на бюрото, а зад него само мъже в костюми, току-що взели решение за телата и съдбите на хиляди жени по света. Ами ако решат да направят нещо такова и в САЩ?

Част от американското общество не иска да повярва, както не повярва и че Тръмп печели изборите. Самият той дава противоречиви сигнали. Първо оправда прекъсването на бременността, когато представлява опасност за живота на жената, а след това номинира за върховен съдия изявен консерватор, преобръщайки в своя полза баланса на силите в ключовата институция.

Засега забраната на абортите в САЩ е по-скоро заплаха, политика на страха, с която президентът се опитва да сдържа най-упоритите си противници - жените. Засега.

Автор: Виктория Димова