Студовата алергия е сравнително чест здравословен проблем през зимата. Характерните симптоми са зачервяване, обриви, сърбеж, парене в очите, отоци.

За да уточним дали действително оплакванията се дължат на студова алергия, може да направим един лесен тест в домашни условия. Поставяме кубче лед на китката на ръката за около 10 - 15 минути. Ако на мястото се появи сърбеж или обрив, то значи вие сте предразположени към студова алергия.

Други симптоми, придружаващи заболяването, могат да бъдат главоболие, сълзене на очите, кихане. Много често симптомите не се проявяват веднага при изглагане на студ, а след като кожата се затопли. Имат различна продължителност, но най–често изчезват до час.

Причините за студовата алергия не са ясни напълно, но се наблюдава генетична обремененост. Освен при излагане на ниски температури или вятър, алергията може да се отключи при плуване в студена или ледена вода, пиене на студени напитки.

Как да се предпазим и как да лекуваме студовата алергия?

- Не допускайте изсушаване на кожата, правете топли бани на ръцете с масла и използвайте овлажняващи и предпазващи продукти за всички открити части на тялото, когато излизате навън.
- Поддържайте здрава имунната си система – приемайте храни богати на витамин A, C, E, желязо, калций. Може да си ги набавите от моркови, чушки, тикви, шипки, горски и цитрусови плодове, листни зеленчуци. Ако не приемате достатъчно голямо количество витамини чрез храната, може да си ги набавяте чрез прием на натурални хранителни добавки с богат мултивитаминен състав.
- Пийте топъл чай преди излизане.
- Избягвайте дрехите от изкуствени материи.
- Бъдете внимателни и с вълнените материи, тъй като те дразнят чувствителната кожа и може да предизвикат алергична реакция.
- Освен за кожата на лицето и на ръцете, погрижете се и за устните си преди излизане, използвайте подходящ предпазващ балсам.
- Обличайте се добре, за да се предпазите до колкото е възможно от студа, не излизайте без шал, ръкавици, шапка и топли обувки.
- Проветрявайте често помещенията вкъщи.
- Не използвайте агресивни измиващи средства и след душ мажете кожата си с овлажняващ крем.
- При нужда консултирайте се с лекар, който може да ви назначи антихистаминови препарати за облекчаване на симптомите.