Няма какво да се лъжем, българките не ходим достатъчно често на профилактични прегледи. Знаете ли колко често трябва да са? Всяка седмица! Сърце, черен дроб, панкреас, а, у. И задължително гинекологичен преглед. Колко често ходите на гинеколог? А колко често правите секс с непознати мъже? Да, всички използваме контрацепция и все пак. Не е ли добре да знаем, че сме си наред? АХ, този прекрасен марк Аврелий: "Грозно е лицето да се оформя и краси,
както нарежда умът, а той да не оформя и краси сам себе си" - та ние нищо не правим с телата и умовете си!


Извинете ме, че ви вкарвам в собствения си калъп, но кога за последно прочетохте една книга за ден? Да, сега следват извиненията - че сме заети, че работим, че сме уморени, че имаме семейства, деца, ангажименти, че сме чели, когато е трябвало. Аз не мисля, че съм изчела цял вагон книги. Вие изчели ли сте? Или предпочитате да си браузвате за коя певица на кой футболист е станала гадже и на коя моделка ѝ се показало нещо от роклята за не-знам-колко-си паунда? Това ще ви обогати, спор няма, но все пак - можем да направи повече.

Тук започва някаква чудовищна офисна епидемия - температурите навън са ниски, а вътре са доста високи. Ние, жените, обичаме да ходим в офисите си по копринени ризи и изобщо леко облечени. Затова забраняваме на другите на понижат температурата. И тук е парник, идеален развъдник за болести. Защо не спрем това? Защото искаме да сме леко облечени и да събираме погледите на колегите. А после, когато отиваме до магазина, за да си вземем био кисело мляко, се навличаме като същите онези ескимоси. И после пак по ризки. И после пак ескимоси. Като в пиеса на Бекет. Абсурдът тук е красота и (ето така го пишат в български сайтове, съвсем сериозно) селф-презервейшън. С колежките се смеем на такива псевдонеологизми, а после питаме самата теб дали е нормално да живееш така, че да се чудиш дали си болна, или просто си леко настинала, или пък си внушаваш, но защо е всичко това, хайде да се прибереш, ще си направиш чай от годжибери, той нали бил с много антиоксиданти, ще се антиоксидираш, направо ще се сцепиш от антиоксидация, ще си велика, да, ще си велика, защото ще си победила нормалния живот, ще си надмогнала иначе логичната необходимост да отидеш до някоя частна клиника и да се убедиш, че си добре - че наистина си добре, че си здрава, че няма да умреш изненадващо утре.

Кога за последно ходихте на лекар? Проверихте ли дали не сте болна от рак? Не се шегувам. Нали този месец си отидоха неколцина музиканти и актьори. Какво имаме да губим - няколко изследвания и готово. Има ужас, има страх. И все пак, по-добре е да знаеш, отколкото да не знаеш. Помниш ли Алекс Де Ларж, който казва "Смей се и светът ще се смее с теб. Хъркай и ще спиш сам". Пускам си Деветата симфония на Бетовен и ви приканвам: отидете днес до чичо доктор. Няма да боли.

Автор: Ана Островска