Нещата, които ядем редовно, влияят пряко на здравето ни, а днешно време супермаркетите са пълни с хранителни продукти.

Понякога ни е трудно да се ориентираме кои храни са полезни и кои не са.

Представяме ви списък от 9 вида храни, които трябва да ядете възможно най-рядко. Направете правилния избор за здравето си!

1. Хамбургер

Четете още: Салата от печена тиква

Въпреки че хамбургерите изглеждат вкусни и апетитни, те заемат първото място сред канцерогенните храни. Замисляли ли сте се колко пъти е била използвана мазнината, в която са сготвили месото? Освен това допълнителните съставки на хамбургера като сирене или майонеза го правят по-вкусен, но далеч не и по-полезен.

Решение: научете се да готвите. Сигурно ще се изненадате, но приготвеното от вас пилешко филе „натюр“ може да бъде по-евтино и по-вкусно от алтернативите по закусвалните.

2. Полуфабрикати

Четете още: Дюлята, тази есенна принцеса

Почти всички полуфабрикати съдържат консерванти, обработена сол, хидрогенизирани масла и други изкуствени съставки. Освен това замразените готови храни са предварително термично обработени, затова в тях почти няма полезни вещества.

Решение: просто си гответе зеленчуци с различни подправки, които имате под ръка. Старайте се да готвите толкова, колкото можете да изядете, за да не замразявате храната.

3. Препържен бекон



Разбира се почитателите на бекона ще възразят, че препърженият бекон е ужасно вкусен. Съгласни сме с това, но този вкусен продукт е един от най-вредните, които можете да имате на масата си. Ако в ежедневното ви меню фигурират в изобилие месни деликатеси, пържени храни, бекон и сода, то вие застрашавате сериозно здравето си.

Решение: заменете бекона с прясно домашно приготвено месо по ваш избор. Намалете консумацията на пържени храни.

4. Пуканки от микровълнова



Диацитил – така се нарича химикалът, който придава мирис и вкус на масло на много хранителни продукти. Веществото се прилага широко, въпреки че може да предизвика професионално заболяване, известно като „пуканки на белия дроб“ у служителите, вдишващи ежедневно диацитилови пари на работа. Приготвените в микровълнова пуканки могат да причинят безплодие, заболявания на щитовидната жлеза и рак.

Решение: направете си домашни пуканки с натурално краве масло. Забравете пакетираните пуканки за бързо приготвяне.

5. Пържени храни



Много хора имат слабост към пърженото, но консумацията на пържени продукти (понички, пържено пиле, риба или пържени картофки) един или два пъти седмично увеличава риска от развитие на рак на простатата. Освен това картофите сами по себе си са с висок гликемичен индекс и могат да повдигнат нивото на инсулин, което е вредно както за здравето, така и за фигурата. Прекомерната консумация на пържени картофи увеличава съдържанието на мазнини в кръвта.

Решение: пригответе си пилешко, а после си сварете бульон от костите. Този бульон ще повлияе добре на храносмилателната ви система, ще стимулира дейността на стомаха и на дванадесетопръстника. С такъв бульон можете да си варите зеленчуци или да приготвяте вкусни супи.

6. Консервирани домати



Проблемът е, че полимерният материал, от който са направени консервите, съдържа бисфенол-А – синтетичен естроген, който може да предизвика редица проблеми, от нарушения на репродуктивните функции до сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. За жалост доматите съдържат вещества, които извличат бисфенол-А от консервите и го отделят в храната.

Решение: купувайте си домати в стъклени буркани или просто яжте само пресни домати. Друг вариант е сами да си приготвяте зимнина.

7. Купешки понички



Тези сладки удоволствия с високо съдържание на калории и мазнини никога не ни омръзват! Не забравяйте, че тези продукти оцеляват дълго на рафтовете на магазините само благодарение на добавените в тях консерванти. Те от своя страна могат да доведат до бързо напълняване и нарушения на храносмилането.

Решение: заместете поничките с вкусни и сочни пресни плодове. Една плодова салата ще бъде не само приятна за вас, но и полезна за здравето ви. В краен случай се научете да правите сами понички.

8. Бял шоколад



Белият шоколад е не по-малко апетитен от кафявия. При това обаче вторият е пълен с антиоксиданти. Белият шоколад не съдържа нищо полезно за организма ни.

Решение: яжте само тъмен шоколад, за предпочитане натурален.

9. Цветни бонбони



Захарта може да бъде вредна за здравето, защото в черния дроб се преобразува в мазнини. Освен това бонбоните съдържат различни консерванти, овкусители и оцветители. За предпочитане е да ядете пресни плодове, богати на натурални витамини и минерали, фибри и вода.

Решение: избягвайте да ядете бонбони с многобройни добавки. Яжте повече плодове, зеленчуци и тъмен шоколад.