Историята на чийзкейка започва още през VII в. пр. н. е. На остров Самос хранели олимпийските атлети с това лакомство. Чийзкейкът с еднородна нежна текстура обаче се е появил чак през 1929 г. в Америка и е станал наистина култово ястие в цял свят. В основата на десерта винаги стои сиренето „филаделфия“, но има много вариации на рецептата. Предлагаме ви девет страхотни рецепти, с които да дадете свобода на фантазията си.


Торта с извара

Време за приготвяне: 01:30 ч.



Продукти за 3 порции:

За блата:
* 300 гр. бисквити;
* 120 гр. краве масло;
* 15 гр. какао;

За плънката:
* 1 кг. извара;
* 600 гр. сирене крема;
* 6 яйца;
* 20 гр. ванилена захар;
* 200 гр. захар.

Приготвяне:

Смесете всички съставки за блата в блендер, изсипете ги във форма за печене, заравнете и печете на фурна 10 минути.

За плънката – разбийте с миксер всички съставки освен изварата. Внимателно добавете яйцата и изварата. Претрийте сместа през сито, за да няма бучки.

Излейте сместа върху готовия блат и печете 1 час на пара при температура 150 градуса. След запичане намажете тортата със сметана (150 гр.) и мед (30 гр.).

Торта със сирене „филаделфия“

Време за приготвяне: 45 мин.



Продукти за 1 порция:

За основата:
* 50 гр. смлени бадеми;
* 50 гр. захар;
* 50 гр. брашно;
* 50 гр. краве масло.

За плънката:

* 125 мл. мляко;
* 2 жълтъка;
* 25 гр. захар;
* 6 гр. желатин;
* 250 гр. сирене „филаделфия“;
* 200 гр. сметана;
* малини (за украса).

Приготвяне:

Смесете всички съставки за блата в блендер. Разстелете сместа в две форми върху хартия за печене и печете на 180 градуса 7-10 минути. Извадете готовите блатове и ги оставете да изстинат.

Кипнете млякото. Разбийте жълтъка със захарта и ги добавете в кипящото мляко. Варете до леко сгъстяване, добавете разкиснатия желатин. Прецедете сместа и я охладете. След като изстине, смесете я със сиренето и битата сметана.

Сложете в чиния готовия блат, покрийте го със слой мус, след което сложете следващия блат и останалия мус. Украсете отгоре с малини.

Вегански чийзкейк с боровинки

Време за приготвяне: 02:30 ч.



Продукти за 3 порции:

За блата:
* 65 гр. кокосови стърготини;
* 120 гр. бадеми;
* 50 гр. кашу;
* 210 гр. фурми;
* 5 гр. ванилия;
* 1/4 лъжичка сол.

За боровинковия мус:

* 260 гр. кашу;
* 120 гр. бадемово мляко;
* 10 гр. агар-агар;
* 5 гр. лимонов сок;
* 90 гр. мед;
* 5 гр. ванилия;
* 250 гр. кокосово масло;
* 300 гр. пюре от боровинки.

Приготвяне:

Смелете бадемите, кашуто и фурмите със солта в блендер. Добавете ванилия и кокосови стърготини. Заравнете получената смес във форма за торта. Изсипете в блендера изкиснатото кашу, бадемовото мляко, лимоновия сок, меда и ванилията.

Загрейте леко кокосовото масло, за да започне да се топи. Добавете агар-агар и смесете с млечната смес и пюрето от боровинки. Разбъркайте.

Намажете получения крем върху долния слой и оставете тортата в камерата, докато не стегне. Час преди сервиране я преместете в хладилника. Нарежете я с остър нож и я сервирайте с пресни боровинки и чай.

Чийзкейк със сладко от ябълки и бисквити

Време за приготвяне: 03:15 ч.



Продукти за 4 порции:

За чийзкейка:

* 60 гр. захар;
* 2 жълтъка;
* 5 гр. брашно;
* 10 гр. нишесте;
* 25 гр. сирене крема;
* 3 гр. настъргана лимонова кора;

За сладкото от ябълки:
* 350 гр. зелени ябълки;
* 50 гр. лимон;
* 200 гр. захар;
* 400 гр. вода;
* 2 бр. звездовиден анасон;
* 1 гр. карамфил;
* 1 кора канела;
* 100 гр. пшенично брашно;
* 70 гр. царевично брашно;
* 100 гр. белени бадеми;
* 100 гр. захар;
* 20 мл. лимонов сок;
* 50 гр. краве масло;
* 2 жълтъка.

Приготвяне:

Обелете и изчистете ябълките и ги нарежете на кубчета със страна 5 мм. Изсипете в тенджера останалите съставки за сладкото и ги кипнете. После добавете нарязаните ябълки. Отново кипнете и веднага изкарайте ябълките от сиропа. После го изчакайте отново да кипне и отново пуснете ябълките вътре. Щом кипне, веднага ги изкарайте. Повторете 4 пъти, на последния просто свалете тенджерата от котлона и оставете ябълките да изстиват заедно със сиропа.

Време е да приготвим бисквитите. Нарежете на ситно бадемите. Сложете всички съставки в купа и ги смесете с ръце. Постелете в тава хартия за печене и разстелете получената смес на слой около 5 мм. Печете на 160 градуса 20 минути. После изкарайте кората, охладете я и я натрошете с ръце на трохи.

Изсипете всички съставки за чийзкейка в купа и ги смесете до постигане на еднородна смес. Разделете я на 4 порции в купички. Вземете голяма тава, сипете в нея около 4 см. вода. Наредете във водата купичките и печете един час при температура 100 градуса. После охладете муса в купичките и го оставете в хладилник за 2 часа.

Вземете 4 десертни чинийки, наредете в тях натрошените бисквити и сложете отгоре чийзкейка на порции. Полейте със сладко от ябълки. Можете да украсите с горски плодове.

Шоколадов чийзкейк

Време за приготвяне: 1 час



Продукти за 1 порция:

За плънката:
* 2 яйца;
* 360 гр. сирене крема;
* 115 гр. заквасена сметана 20 %;
* 70 гр. сметана 33 %;
* 115 гр. захар;
* 30 гр. какао;
* 10 гр. нишесте.

За тестото:
* 100 гр. краве масло;
* 150 гр. пшенично брашно;
* 50 гр. какао;
* 1 яйце.

Приготвяне:

Първо направете тестото за основата. Разбъркайте маслото и захарта в купа до постигането на еднородна маса. После добавете яйцето, какаото и брашното. Разбъркайте старателно, оформете тестото на топка, увийте го във фолио и го оставете в хладилник за 10 минути. За плънката смесете яйцата, сиренето, сметаната, заквасената сметана, захарта, какаото и нишестето. Разбийте всичко с миксер до получаването на еднородна смес.

Извадете готовото тесто от хладилника, разточете го до дебелина около 3-4 мм. и го сложете в тава за печене. Отгоре разпределете равномерно плънката. Загрейте фурната до 150 градуса и печете чийзкейка 15 минути. Готовия десерт украсете с настърган шоколад или какао.