Естроген, прогестрон, тестостерон, тироксин, инсулин... Във всеки от нас има цяло царство на хормоните, чиито нива трябва да са балансирани, за да се чувстваме добре.

Дори хората, които се хранят здравословно, могат да забележат тревожни симптоми като перманентна умора, напълняване, раздразнителност и слаб имунитет. Това може да е признак за нарушения в хормоналния баланс.

Добрата новина е, че можете лесно да решите проблема, без да приемате синтетични хормони от аптеката. Просто обърнете особено внимание на продуктите, които са полезни за хормоналния баланс.

Четете още: Най-краткият и точен психологически тест

1. Мазни видове риба и продукти, богати на омега-3 киселини

Мазната риба като сардини, сьомга и риба тон имат високо съдържание на омега-3 киселини, които участват в устройството на клетъчните стени и в синтеза на стероидните и половите хормони – както женски, така и мъжки. Полезни са също така орехите, яйцата, семената чиа и лененото семе.

2. Миди и продукти, богати на цинк

Мъжете трябва да обърнат повече внимание на продуктите, съдържащи цинк – той е основен строителен материал за молекулите на тестостерона. Най-много цинк има в мидите и някои други морски продукти, както и в натуралния шоколад, фъстъците, телешкото, агнешкото, тиквените семки, пшеничените трици, калмарите и чесъна.

3. Тофу и соеви продукти

Съдържащите се в соята полезни вещества нормализират синтеза на женски полови хормони – естрогени. Затова подобни продукти могат много да помогнат на жени с нередовен цикъл. Просто изяждайте по 100 гр. тофу седмично. Не прекалявайте обаче, защото според някои проучвания соята може да повлияе на щитовидната жлеза и да се отрази зле на нейните хормонални функции.

Четете още: Как да настроите мозъка си за работа

4. Овесени ядки и продукти, богати на фибри

Овесът не случайно е известен като много полезен продукт. Ето че и за хормоналния баланс може да помогне. Различните богати на фибри каши като елда, жито и просо засилват циркулацията на кръвта в органите на малкия таз и тестисите, което се отразява добре на производството на тестостерон. Фибрите подпомагат и извеждането на излишните количества естроген от организма.

5. Перуанска мака

Може би за пръв път чувате за това растение, далечен роднина на нашата ряпа. Маката може да направи чудеса за хормоналния ви баланс. Полезните вещества в нея стимулират синтеза на хормони и либидото, намаляват неприятните симптоми при предменструален синдром, влияят добре на плодовитостта, подобряват състоянието на кожата и засилват потентността. Мака се продава във вид на прах, който можете да добавяте към своите плодови и зеленчукови коктейли. В някои аптеки се продават капсули с екстракт от перуанска мака.

6. Водорасли и продукти, богати на йод

Известно е, че благодарение на високото съдържание на йод водораслите стимулират синтеза на хормоните, отделяни от щитовидната жлеза. Но има и още нещо важно – ако страдате от повишена активност на щитовидната жлеза, то е добре да ограничите консумацията на продукти, богати на йод. Освен водораслите, такива продукти са картофите, червените боровинки, ягодите, млечните продукти, а също така бадемите, авокадото и крушите.



7. Листни зеленчуци и зелени подправки

Спанак, целина, горчица, зелени салати – това са приятелите на мъжкото здраве. Зелените храни съдържат в себе си растителни еквиваленти на мъжките хормони, които стимулират синтеза на тестостерон.

8. Кокосово масло и продукти, богати на ненаситени мазнини

За повишаване на нивата на тестостерона и женските хормони (прогестрон, естроген) най-добри са източници на наситени мазнини като кокосовото масло и авокадото. Тези мазнини са необходими за формирането на здрави клетъчни мембрани и се използват за синтеза на всички стероидни хормони.

9. Мляко и продукти, богати на фосфор

Да, продуктите, богати на фосфор, няма да ви накарат да светите в тъмното, а ще спомогнат за производството на полови хормони, стимулирайки пряко потентността. С високо съдържание на фосфор се отличават пшениченият хляб, рибата треска, пълномасленото мляко, яйцата и телешкото.