Автор
Woman.bg

9 основни причини за напълняване след започването на връзка

Едва ли ще се шокирате, ако не можете да се съберете в булчинската си рокля 30 години след сватбата.

Ако обаче сте напълнели само година-две след щастливото събитие, това може да е повод за тревога.

Защо напълняват семейните дами и дамите в сериозна връзка, как може да се избегне това? Консултирахме се с диетолог, за да дадем изчерпателен отговор на този въпрос.

Причина №1: угаснали страсти

По време на периода на силно влюбване нивата на адреналина, допамина и серотонина в организма са толкова високи, че много хора просто губят апетит. Но човек не може дълго да живее в състояние на силен стрес, дори ако този стрес е с положителен знак. Тялото включва защитните си механизми, нивата на хормоните се нормализират, апетитът се връща, а с него и изгубените (може би) килца.

Какво може да се направи? Не изпадайте в паника, ако в началото на връзката сте отслабнали малко, а сега сте си върнали предишното тегло. Ако обаче продължавате да пълнеете, пробвайте да си водите дневник на храненето. Той ще ви покаже нагледно дали преяждате, какви именно слабости имате и в какви ситуации им се поддавате. Най-важното е да бъдете изцяло честни в този дневник.

Причина №2: намаляване на активността

Когато сте били необвързани, сте ходили на нощни клубове, купони, концерти и изложби... Сега вече сте намерили партньор, имате повече домакинска работа и прекарвате повече време вкъщи. Изразходвате по-малко енергия, затова дори ако се храните по същия начин, както преди, може да започнете да пълнеете.

Какво може да се направи? Постарайте се да намерите общи интереси и хобита с мъжа си, заради които да излизате по-често. Може да става дума за скачане с парапланер, уроци по езда или често ходене на кино – важното е да сте по-активни.

Причина №3: чувствате се разочаровани

Обвързали сте се с романтичен, грижовен и добре поддържащ се сладур, а сега живеете с някакво чудовище, което не си мие веднага зъбите сутрин и си разхвърля мръсните чорапи из вкъщи. Повечето наскоро омъжени жени или тези, които отскоро живеят с половинката си, биват разочаровани от партньора си повече или по-малко. Понякога разочарованието е толкова силно, че животът се превръща в постоянен стрес, а под влияние на стреса се произвежда хормонът кортизол, който предизвиква редица реакции в организма. Под негово действие се повишава и нивото на инсулина, което води до повишаване на апетита. При това влечението е най-силно към сладки храни и въглехидрати, а натрупването на мазнини се активизира. Когато сте в лошо настроение, няма да ви е лесно да изразходите излишните калории. Депресията не може да ви мотивира да отидете на фитнес или на разходка – вместо това ще ви тласне да седите вкъщи пред телевизора с чипс в едната ръка и шоколад в другата.

Какво може да се направи? Анализирайте дали положението наистина е толкова зле, колкото ви се струва. Разделете лист хартия с вертикална черта, опишете от едната страна добрите страни, а от другата недостатъците на съпруга си. Ако в първата колонка се окажат „не пие и не пуши“, „подарява ми букети“, , „умен е и много чете“ плюс още двадесетина подточки, а във втората колонка видите прословутите мръсни чорапи и немити чинии, значи избраникът ви далеч не е толкова лош.

Четете още: Заедно сте отдавна...

Причина №4: започнали сте да готвите повече


При това мазна и калорична храна. Когато сте живеели сами, сте можели да пропуснете някое хранене или да вечеряте набързо с една зеленчукова салата... Но често от една жена се очаква да се грижи добре за храненето на съпруга си, да го изненадва с необичайни и засукани ястия. При това заради вида на заетостта си партньорите често закусват поотделно с нещо леко, но вечерят заедно, което означава, че най-мазните и калорични храни се поемат именно вечер. Може да знаете, че тези сочни вратни пържоли с картофи за гарнитура ще са фатални за фигурата ви, но ще седнете да хапнете с любимия.

Какво може да се направи? Обсъдете с мъжа си дали има нужда от висококалорични вечери. Много мъже днешно време контролират теглото си не по-малко старателно от жените, ходят на фитнес и не желаят да напълняват. Възможно е любимият да изяжда без остатък приготвената от вас пица, просто за да не ви засегне. Питайте го какво му е мнението за едно по-диетично меню. Ако той е против ограничаването на калориите, обяснете му, че няма да можете да споделяте пълноценно трапезата му вечер, защото иначе „само за половин година ще станете дебела. Можете да сядате да вечеряте с него, но при това да ядете нещо различно или просто да замезвате с нарязана на малки парчета ябълка.

Причина №5: семейният ви кръг е станал двойно по-голям

Всичките роднини имат рождени и имени дни, а понякога дори честват сватби и годишнини – задължително на маса и с разнообразни ястия, мезета и алкохол.

Какво може да се направи? Разбира се изключено е да пропуснете семейното тържество или да откажете да се храните със семейството. По-добре се постарайте да контролирате апетита си. Помислете на кои ястия със сигурност няма да устоите – може да е баклавата по тайна семейна рецепта, която свекървата прави веднъж годишно, а може да са екзотичните кулинарни шедьоври, приготвени от прибрал се за 2 седмици от чужбина близък. Яжте именно това, което е от особено значение за вас, а не всичко наред. Не започвайте с алкохол – изпитият на празен стомах аперитив най-вероятно ще ви накара да забравите за диетата си. Ако домакините ви помолят да помогнете в готвенето, гледайте да не пробвате излишно ястията. За да устоите на изкушението, дъвчете дъвка или хапвайте ябълка.

Причина №6: вече разполагате с кола

Разбира се много жени се придвижват с кола и преди да се обвържат сериозно. Ако обаче преди сте ходили пеша или сте карали колело, а сега дори до близкия магазин ходите със семейния автомобил, значи се движите по-малко и изразходвате по-малко енергия.

Какво може да се направи? Наложете си сами правилото да предприемате някои конкретни разходки и пътувания пеша или с градския транспорт. В последния случай слизайте една-две спирки преди вашата, за да се разтъпчете. Движете се повече на закрито, спрете да ползвате асансьора и ходете лично до кабинетите на колегите, вместо да им звъните по телефона. Ако преди не сте ходили на фитнес, започнете да го правите.

Причина №7: замествате фитнеса с домакински задачи

Преди сте прекарвали часове на уроци по танци или тренировки по аеробика, а сега си казвате „По-добре за същото време да изчистя, така също ще изразходвам енергия“. Да, ще изразходвате енергия, но значително по-малко. За половин час ръчно пране, гладене и готвене една жена с тегло около 70 кг. изгаря от 75 до 85 ккал. С аеробика за същото време ще изразходите 270 ккал, а със силови тренировки – 180 ккал. Впрочем сексът също не изисква чак толкова много енергия, така че недейте да се глезите с шоколад след акта.

Какво може да се направи? Започнете да спортувате заедно с мъжа си. Потърсете спорт, който да е интересен и на двама ви – йога за двойки, тенис на маса или на корт, волейбол и други игри в отбор.

Причина №8: вече имате дете

Оставате минимум за година-две вкъщи с детенцето си. Често след раждане жените напълняват не заради хормоналните промени, а заради постоянния престой вкъщи. Когато човек почти не излиза да се покаже сред хора, рязко губи мотивация да изглежда добре. Освен това през първата година младите майки страдат от липса на сън, което води до повишаване на хормона на чувството за глад – грелин. Този глад лесно се задоволява, когато хладилникът и кухнята винаги са под ръка. Докато детето расте, майката започва да пълнее и от това, че дояжда остатъците от храната му, за да не ги изхвърля.

Какво може да се направи? Споделете грижите за детето със съпруга си – когато бебето заплаче през нощта, може и татко му да стане да го успокои. Планирайте още от предната вечер всеки свой ден, оставяйки си време да отидете някъде – с приятелка на фитнес, на кафе с майка ви или просто на разходка. Ако постоянно дояждате остатъците след детето си, замислете се къде щяха да отидат те, ако не го правехте. В кошчето за боклук ли? Тогава не превръщайте стомаха си в кошче за боклук.

Причина №9: в семейния хладилник са се появили нови калорични продукти

При някои това става след сватбата, а при други – след раждане на първото дете. Сега в иначе „диетичния“ ви хладилник винаги има от любимите на мъжа ви луканки и сирена, а на масата в хола стои купа с бонбони и бисквити за детето. А има ли нещо под ръка, изкушението да хапнете от него е голямо. Сигурно ще опитате от всичко – и неведнъж.

Какво може да се направи? Скрийте съблазнителните продукти от погледа си. Нека бонбоните стоят в някой шкаф, а по-калоричните продукти в дълбините на хладилника, зад обезмасленото кисело мляко и зеленчуците. Далече от очите – далече от сърцето, може изобщо да не си спомните, че имате такива вкусотии вкъщи. Можете да назначите мъжа си за отговорник по бонбоните и бисквитите – нека той решава кога може да почерпи с тях вас или детето ви.