Автор
Woman.bg

9 неща, които гърдите ви подсказват за здравето

Понякога гърдите ви могат да бъдат изключително надежден индикатор за общото ви здраве и също така могат да ви подскажат от кои вредни навици трябва да се отървете.

Ако страдате от чести болки в гърдите и не знаете от какво точно са предизвикани, ще ви разясним няколко възможни причини.

1.Цикълът ви се задава

Нормално е по време на месечния ви цикъл гърдите ви да се променят, но положението е най-неприятно точно няколко дни преди той да настъпи. Ако в определени моменти от месеца усещате, че гърдите ви натежават, то съвсем скоро очаквайте цикъла си.

2.Нуждаете се от нов сутиен

Ако сутиенът ви ви предизвиква дискомфорт и гърдите ви излизат от него, или имате болки във врата, раменете и гърба, то тялото ви плаче за нов сутиен. Много е важно да изберете размер и модел, които ще ви паснат и които са здравословни за вас. Дори и това да противоречи на естетическите ви възгледи, трябва да се съобразите с желанията на тялото си.

3.Трябва да изперете сутиена си

Бъдете внимателни към хигиената на сутиена си, защото ако не го перете със седмици, опасността от гъбична инфекция нараства значително. Може да доведе до нараняване на кожата и болки в тази област. Предотвратете неприятностите, които могат да ви донесат изпотяването и бактериите като перете редовно сутиените си. Гърдите ви ще са ви благодарни за това!

4.Ядете твърде много сол

Ако гърдите ви болят и се подуват, а цикълът ви няма да идва скоро, то значи ядете повече сол. Задържате вода и това се отразява, както на корема и бедрата ви, така и на останалата част от тялото ви, включително и гърдите. Колкото и да ви е трудно, откажете се от много солените храни и се ориентирайте към свежите храни.

5.Прекалявате с кафето

Според скорошно проучване, 61% от жените, които са спрели кофеина, вече не страдат от болки и тежест в гърдите. Това е така, защото кофеинът разширява кръвоносните съдове, което от своя страна предизвиква усещане за болка и тежест.

6.Претоварвате се във фитнеса

Да, спортът и упражненията във фитнеса са нещо прекрасно за здравето и духа ви, но и с тях не бива да прекалявате. Гърдите ви първи ще ви подскажат, ако злоупотребявате със спорта. Тренирането с неподходящ сутиен и твърде дългата продължителност на заниманията, могат да доведат до постоянни болки в гърдите.

7.Имате недостиг на желязо в кръвта

Желязото има пряко отношение към щитовидната жлеза, която контролира хормоните и метаболизма ви. Проучване от 2004 година доказва, че прибавянето на храни, богати на йод към диетата на дамите, които имат проблеми с тази жлеза, премахва болката в гърдите.

8.Възможно е да имате поликистозни яйчници

Поликистозните яйчници дават много ясни симпотми, сред които са нередовният цикъл, силното окосмяване по тялото, мазната кожа, акнето, наднорменото тегло и болката в гърдите. Причината за всичко това е, че жените, които имат поликистозни яйчници, задържат вода.

9.Трябва да посетите лекар

Всяка дама е застрашена от рак на гърдата, независимо от възрастта и общото й здраве. Затова трябва да оглеждате внимателно гърдите си, особено когато ви болят, за да установите дали има нещо нередно по тях, например бучка. Обърнете внимание и на формата им, дали се променя. Ако имате притеснения, не се въздържайте от посещения при специалист. Колкото по-рано откриете даден проблем, толкова по-лесно решим е той.