Една сияйна бяла усмивка ни прави да изглеждаме по-красиви, по-щастливи, по-привлекателни и дори по-заможни.

Красивата усмивка е много важна част от визията ни и затова не можем да си позволим да я разваляме. И освен че трябва да спазваме добра хигиена, е необходимо и да разберем какво вреди на зъбите ни.

Всеки от нас има навици, които въздействат неблагоприятно на зъбите - като яденето на много сушени плодове и пиенето на твърде голямо количество чай. Научете кои са 9-те навика, които неусетно унищожават зъбите ви.

1. Дъвченето на ледените кубчета от питието или сладоледа ви

Ниската температура и консистенцията на леда са вредни за зъбите ви и могат да им причинят щети. Могат да ви направят малки пукнатини под повърхността на емайла, което може да доведе и до по-сериозни проблеми.

2. Сушените плодове

Стафидите и останалите изкушаващо вкусни сушени плодове съдържат киселини и са вредни за усмивката ви, защото полепват по зъбите.

3. Твърде честата консумация на вино

Виното не е благоприятно за зъбите ви, защото е създадено от грозде, което на свой ред е плод, съдържащ киселини. Бялото вино има по-лошо действие върху зъбите, отколкото червено, защото съдържа повече киселини.

4. Консумацията на гореща вода с лимон, чай и кафе

Тези напитки не само оставят петна по усмивката ви, но предизвикват и гниене. Кофеинът изсушава устата и по този начин я прави по-податлива на инфекции. Изненадващ факт е, че неблагоприятното въздействие на чая е по-силно от това на кафето, защото той съдържа танин, който изсушава устната кухина повече от кофеина.

А честата консумация на гореща вода с лимон води до разрушаване на зъбите.

5. Плуването

Ако обичате да плувате и често ходите на басейн, след време ще откриете, че зъбите ви започват да страдат. Това се получава, заради химикалите, с които биват прочиствани басейните. Хлорът има неблагоприятно въздействие върху зъбите и ги прави по-чувствителни. Затова е добре да се стараете, докато плувате през повечето време да не сте със затворена уста.

6. Твърде честото миене на зъбите

Миенето на зъбите два пъти дневно е напълно достатъчно. Ако го правите по-често ще направите лоша услуга на усмивката си.

7. Яденето на много плодове

Плодовете, освен че съдържат киселини, но и захарта в тях спомага за протичането на инфекции. Най-добре е след консумацията на плод да пиете вода, след което да ядете сирене, защото то има неутрализиращо действие.

8. Пиърсингът на устните и езика

Много често обицата на устната или на езика, може да надраска зъбите и да увреди повърхността им.

9. Използването на зъбите като помощен инструмент

Много често, когато около нас няма ножица и се налага да премахнем етикет от дреха, или да отворим пакетче дъвки, използваме зъбите си. Трябва да знаете, че това действие съвсем не е безобидно и че то също уврежда зъбите ви.