Нещата започнаха още в края на декември. Едни хора започнаха да продават пластмасови Дядо-Коледовци, елхи, венци за вратите. После видях много от същите продавачи да предлагат надуваеми червени задникоподобни балони (защото формата на сърце е друга - всеки сърдечно-съдов хирург ще ви го каже). След това дойдоха мартениците, а сега, около осми март, идват и букетчетата от по левче-два. Същите хора скоро ще започнат да предлагат бои за яйца, но нека останем на Международния ден на жената.

Знаете ли каква приятна изненада реши да ми направи моят приятел? Предложи ми да празнуваме девети март. И преди да го запитам за каузалната обусловка на тази идея, поясни, че тогава навсякъде ще е празно и спокойно, цените на цветята неминуемо ще са по-ниски (често - в пъти!), а лигаво-романтичният елемент ще отсъства от цялото уравнение. По принцип не съм свръхемоционална, но тук щях да се разплача от умиление. Ами, да – това е истински прекрасният мъж. Той не иска да е част от полово-детерминираното клише, бяга от скуката и наивистичния конформизъм и с оригиналната си покана е направо чаровен.

Разбира се, вие може да не сте съгласни и да искате пълната програма. Какво включва тя? Трябва да сте наясно на какво място ще ви заведе вашият човек. Ако се вкарате в изискана вечерна рокля, от която после тряба да чистите остатъците от пуканки, които сте се прежалили да ядете в киното, няма да сте много щастлива в края на вечерта. Обратното е по-страшно - в случай, че искате да сте спортно-елегантна, а се окажете в изискан ресторант, ще ви е крайно неловко. Букетът, ах, този букет! Дори да е прекрасен, огромен и да може да служи вместо хладно оръжие, в един момент ще се чудите къде да го поставяте. Ако в менюто на господина има и кутия бонбони, а вечерята е на свещи, внимавайте, ако не искате да се окажете с няколкостотин грама течен шоколад, който всеки момент може палаво да се разлее по нечие облекло. Може готвачът да е новият Гордън Рамзи, но не се поддавайте на гастрономическите си щения – ако преядете, надали вечерта може да продължи по особено красив начин. С други думи: гимнастиката в леглото няма как да се получи добре, ако имаш чувството, че съдържанието на стомаха ти е два килограма смляна храна в опаковка за килограм и половина. Особено ако преди това се е "наложило" да се прегръщате, целувате и натискате уж елегантно някъде. Ще внимавате и драгоценния тоалет да не си изцапате, и прическата да не си развалите...

Ето защо, мили дами, нека изберем 9 март за ден на постпразничното осъзнаване: всеки ден трябва да е Ден на жената. И мъжете до нас трябва да го знаят.

автор: Ана Островска