Качваме се понеделник сутрин на кантара и с ужас установяваме, че в последно време сме се поотпуснали и имаме нужда да се разделим с няколко килограма от теглото си.

В резултат на това изключваме тестото, лакомствата и почти всичките си любими храни от менюто си и си изготвяме мъчителен режим, който обикновено не можем да издържим до край и след два-три дни се връщаме на изходна позиция и така цял живот. Истината е, че ако искате да отслабнете, съвсем не е необходимо да се лишавете от сладко. Продуктите, на които трябва да обърнете внимание са съвсем различни и дори някои от тях вие мислите за диетични.

1.Всичко, което съдържа само въглехидрати

Въглехидратите се превръщат в захари, когато ги приемате и те отиват директно в кръвта ви. Добре е да се ориентирате към храни, които съдържат смесени въглехидрати, полезни мазнини и протеин. Например можете да си отрежете филия хляб, да я намажете с фъстъчено масло или да я съчетаете с обезмаслено сирене. Вкусно, нали?

2.Замразени храни

Когато ядете замразени плодове или нещо друго, което се съхранява във фризер, трябва да знаете, че количеството на храната е много по-малко, а това на калориите – много по-голямо. Производителите натъпкват натрий в продуктите, който ни кара да задържаме вода и да се подуваме.

3.Богати на фибри блокчета мюсли

Да, всички имаме нужда от фибри, особено когато сме на диета, но не е добре и да прекаляваме с тях. Блокчетата мюсли, които съдържат подчертано голямо количество фибри, ни дават много повече, отколкото имаме нужда. По-добре е да заложим на храни с естествено съдържание на фибри – плодове и зеленчуци.

4.Всичко "ниско калорично“

Доказано е, че ядем много повече, когато на даден продукт пише, че са ниско калоричен. По този начин преяждаме, което автоматично ни излага да опасност от провал. Освен това тези храни обикновено не са никак полезни, защото махайки всички мазнини, се губят качествата на продукта. И много често към тях се прибавя допълнително захар, което е още по-неблагоприятно за диетата ни.

5.Сокове

Соковете от магазина не са никак безобидни, най-добре би било да заложите на сока, който можете да си направите сами, изстисквайки плодове по ваш избор. В соковете се съдържат много консерванти, добавена им е захар и освен това нямат фибрите, които се съдържат в плодовете.

6.Подсладени напитки

Сбогувайте се с диетичната сода и всички напитки, които уж не съдържат калории. Пийте вода, а ако ви се прииска нещо по-интересно й добавете лимон или друг плод и можете да добавите мед за сладост.

7.Избягвайте големите разфасовки

Дори и да става дума за мюсли, взимайте си нормален пакет и не обръщайте внимание на намалени огромни разфасовки. Големината на пакета ни действа на подсъзнателно ниво и често ни кара да ядем повече. Обичаме да ядем повече за по-малко пари, но това изобщо не е от полза за диетата ви.

8.Алкохола

Алкохолът е един от виновниците за затлъстяването ни, така че трябва да бъдем предпазливи дори и с коктейлите, за които знаем, че съдържат по-малко калории. Алкохолът е много калоричен и в същото време не ви засища. Освен това влияе много неблагоприятно на черния дроб.